Predsjednica organizacije žena SDA u Sarajevskoj županiji Alma Omerović nedavno je na društvenim mrežama izbore u BiH proglasila džihadom. Na izjavu dužnosnice SDA u javnosti je bilo brojnih reakcija, a najnovija stiže iz Veleposlanstva Sjedinjenih Država u našoj zemlji.

“Predsjedniče, čist nijjet, vjerničko srce i vizija su garant naše pobjede, ako Bog da. Izdajnici imaju zajedničkog kandidata – jer im je mržnja i izdaja jedini zajednički cilj oko kojeg su se okupili.

Pismonoša Denis Bećirović je izdao Bošnjake u genocidnoj republici srpskoj, izdao bi nas i u državi! Zakonom o prebivalištu je betonirano etničko čišćenje. U pamet Bošnjaci, ovo je džihad našeg vremena“, poručila je Omerović na Facebooku.

Portal Bild.ba pitao je Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u BiH o šokantnim izjavama Omerovićke, a Veleposlanstvo je oštro osudilo Omerovićkinu izjavu. Njihovu izjavu Bild prenosi u cijelosti:

“Sjedinjene Države su posvećene miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i njenom multietničkom karakteru. Osuđujemo nacionalističku i ekstremističku retoriku podjela, kao i takve aktivnosti, bez obzira odakle potiču. Ovo se odnosi i na izjavu dužnosnice SDA koja je izbore okarakterisala kao “džihad”. Ovakav komentar je u suprotnosti iskrenoj posvećenosti inkluzivnom i kolaborativnom učešću u vlasti, na dobrobit svih građana BiH, što je upravo ono što glasači u ovoj zemlji žele i zaslužuju”, navodi se u odgovoru Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok