Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH najavilo je donošenje odluka o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi se zaustavila njihova velika poskupljenja posljednjih mjeseci, posebice peleta koji se prodaje po dvostruko većoj cijeni u odnosu na godinu dana ranije.

Kod najvećih trgovaca u BiH tona peleta, koji se koristi kao energent za grijanje, dosegnuo je cijenu od 320 eura, dok se u isto vrijeme prošle godine tona peleta prodavala za oko 150 eura. Proizvođači povećanje cijene vezuju uz rast cijene električne energije, poskupljenja sirovine te rast cijena nafte i plina.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova države BiH Staša Košarac izjavio je u utorak da će nakon konzultacija s entitetskim vlastima Federacije BiH i Republike Srpske zatražiti od Vijeća ministara zabranu izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi zaustavili divljanje ovih cijena u zemlji.

"Smatram da je potrebno usvojiti predloženu odluku o zabrani izvoza oblovine te s nadležnim entitetskim ministarstvima usuglasiti model u vezi sa zabranom izvoza ogrjevnog drveta i peleta", rekao je Košarac.

Pojasnio je da su takvu odluku donijele i države iz inopzemstva, navodeći primjer Srbije. "Moramo usmjeriti naše napore kako bi osigurali da sirovina ostaje u korist domaće drvoprerađivačke industrije. To će istodobno omogućiti i nižu cijenu energenata za grijnu sezonu, što je primaran interes svih građana", naveo je Košarac. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok