Kao tipični primjer podvale moglo bi se ocijeniti političko-medijsku interpretaciju iz političkog Sarajeva vezano uz sadržaj dvaju dokumenata o BiH usvojenih na kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Rotterdamu, kojom se pokušalo prikriti debakl vodeće bošnjačke stranke SDA koja nije uspjela zaustaviti njihovo donošenje.

Uz dokument koji se tiče perspektiva zapadnog Balkana, usvojena je hitna rezolucija na zahtjev HDZ-a Hrvatske kojom se inzistira na izbornoj reformi u BiH, piše Večernji list BiH.

Angažirali Nizozemce

Stavljanju toga dokumenta na raspravu ili glasovanje oštro se usprotivio SDA, a njegov predsjednik Bakir Izetbegović, unatoč dijelu "razumijevanja" unutar nizozemskih pučana, zapravo nije naišao na potporu bilo koje značajnije članice ove najsnažnije europske političke grupacije. Nizozemci, čiji se bataljun u okviru snaga UN-a smatra suodgovornim za genocid u Srebrenici nad Bošnjacima 1995. godine, su uspjeli izbaciti eksplicitno navođenje kovanice "legitimno političko predstavljanje" te su pristali da se u tekstu rezolucije nađu formulacije konstitutivnih naroda, njihove ravnopravnosti, ali i navođenje presuda Ustavnoga suda među kojima je i ona u predmetu "Ljubić." A upravo je presudi "Ljubić" drugi naziv legitimno političko predstavljanje - jer se u toj presudi ta odrednica spominje u čak 12 navrata. Kada je propao pokušaj uklanjanja rezolucije, odnosno njezina bitnijeg "oslabljivanja", uslijedio je očajnički potez uljepšavanja ovog gubitničkog položaja u kojemu se našao SDA u Rotterdamu i njegov predsjednik. Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović ističe kako je najvažnije da je na tome skupu istaknuto pitanje BiH i problema ovdašnjih Hrvata. - Tekst rezolucije takav je da možemo biti jako zadovoljni sadržajem koji je ugrađen. Ponajprije se to odnosi na potrebu da se odmah rješava pitanje Izbornog zakona, da se uvaže sve presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ali i Ustavnog suda BiH. U dokumentu se spominju tri konstitutivna naroda, a u zadnjoj točci inzistira se da se sestrinske stranke uključe oko rješavanja tih problema - rekao je Čović. Odbacio je tvrdnje kako je riječ o porazu HNS-a BiH i HDZ-a. Najavio je nastavak razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. - Danas, kada sam ovdje razgovarao s dosta predstavnika EU-a, a maloprije i s gospodinom Plenkovićem, potvrđeno je kako će se taj razgovor dogoditi u sljedećih deset dana, neposredno prije održavanja sastanka Europskog vijeća i NATO-ova summita koji će biti potkraj lipnja. Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti poziv za sastanak u Bruxellesu kako bismo završili razgovore koje smo vodili u Sarajevu - rekao je Čović. Kada se čita sadržaj dokumenata usvojenih na okupljanju EPP-a i dio interpretacija u BiH, jasno je kako je riječ o providnoj propagandi. Posebno su važne točka broj pet i šest. - EPP poziva da se izborne reforme brzo rješavaju na inkluzivan način, u skladu sa zahtjevima članstva u EU, izborne i ustavne reforme u skladu s načelima EU-a i odlukama međunarodnih i Ustavnoga suda, što uključuje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, ostalih i svih građana - sadržaj je točke broj šest. S obzirom na Izetbegovićeve istupe kako je termin "konstitutivni narodi" pogrešno preveden te da je rezultat prisile u Daytonu, odnosno poruka eksponenta te politike Željka Komšića kako je riječ o zaostalom, ruskome modelu uređenja pitanja u višenacionalnim državama, čemu se i oštro protive, jasno je tko je ispao pobjednik. Barem na papiru.

Nastavak razgovora u EU

S obzirom na to da se Izetbegović i SDA protive bilo kakvim razgovorima o izbornoj reformi, očekujući da će moći poraziti Hrvate, te su ih sustavno "minirali" proteklih mjeseci i godina, nalog iz EPP-a da narodnjačke stranke hitno nastave razgovore praktično predstavlja još jednu otvorenu pljusku te na najbolji način oslikava što je u Rotterdamu usvojeno. - EPP podržava nastavak posjeta predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Sarajevu, čime se potvrđuje najviši stupanj angažmana u postizanju dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi. EPP poziva sve političke lidere i institucije u BiH da daju svoj konstruktivan doprinos osiguravanju poštenih izbora i uključivanju svih sestrinskih stranaka EPP-a u ovaj proces - navodi se u dokumentu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok