Njemački Bundestag jučer je bez rasprave proslijedio skandalozni i krajnje pristrani prijedlog Deklaracije o BiH koji doslovno predstavlja vjernu presliku unitarističkih, velikobošnjačkih pogleda na zemlju čime se pokušava ovu svjetsku silu uvući u unutarnja razračunavanja te svrstati na stranu ostvarenja dominacije i hegemonije jednoga naroda nasilnom promjenom Daytonskog mirovnog sporazuma, piše Večernji list BiH.

Ovaj dokument sastavljen je unutar vladajuće takozvane semafor koalicije, a ključno ju je oblikovao bošnjački nacionalist Adis Ahmetović čija je stajališta i motive nedavno vjerno oslikao Ahmed Spahić iz Pangea mreže iz Njemačke, koja je lobistički paravan bošnjačke zajednice i kojoj su glavna meta - Hrvati.

Pangea mreža

- Mi kao Pangea mreža smatramo da je ovaj nacrt povijesni korak Njemačke u odnosima s BiH jer jasno definira i označava tko su krivci za političku krizu u BiH. Pod broj jedan, identificira štetni utjecaj zapadnih susjeda, Hrvatske kada je riječ o izbornoj reformi. Pod dva, jasno odbacuje načelo legitimnog predstavljanja, i pod tri, definira Dodika i Čovića spominjući stvaranje trećeg entiteta kao glavne krivce - kaže Spahić. priznaje da su čak uspjeli marginalizirati i dugogodišnjeg zastupnika Bundestaga Josipa Juratovića.

- Ono što Juratović govori kreće se čak toliko daleko da ide Dodiku i Čoviću u korist jer se mogu staviti u poziciju žrtve. Sve su to narativi i rečenice koje smo navikli slušati od (Željane) Zovko, HDZ-ovih bliskih političara kao što je (David) McAllister i nismo bili spremni na to da Juratović ima taj narativ. Na kraju se ispostavilo da je tako - kaže Spahić. Ovakvo Spahićevo "poznavanje" dokumenta Deklaracije, puno prije i nego što se pojavio u javnosti, sugerira kako su ključne poruke zapravo napisane u tome krugu, ali i tempirane samo zbog predstojećih izbora u BiH kao potpora projektu pokušaja slamanja Hrvata i njihova amputiranja iz vlasti. Pri tome je čelnik HNS-a BiH Dragan Čović stavljen u isti rang kao i čelnik RS-a Milorad Dodik, a iz toga društva izbačen čelnik SDA Bakir Izetbegović.

- Bundestag s velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan utjecaj susjednih država na moguću reformu Izbornog zakona. Tzv. načelo legitimnog zastupanja treba odbaciti. Po mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno sudjelovanje svih građana u političkom procesu i nije u skladu s vrijednostima i standardima EU-a, dodatno bi produbilo podjelu Bosne i Hercegovine i provedbu relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava. Stvaranje čak i trećeg entiteta, uz postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i masovno bi se suprotstavilo cilju pluralističkog civilnog društva - navodi se u dokumentu, čime se oslikava cijeli sadržaj velikobošnjačkog projekta. Identično podržavaju sve bošnjačke i probošnjačke stranke, ali i Islamsku zajednicu... a sada je i dio prijedloga Deklaracije Bundestaga. Ovaj je dokument prepun proturječnosti, a vjerojatno je najveći onaj kojim se zagovara rušenje poretka utvrđenog u Daytonskom mirovnom sporazumu s jasnim pravima i odnosom snaga triju konstitutivnih naroda koji se uopće ne spominju, a s druge strane, pozivima da se očuva Dayton.

Negiranje presuda iz BiH

Potpuno se prijedlogom Deklaracije Bundestaga negira pravna država u BiH i presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića donesena 1. prosinca 2016. godine koja na čak 12 mjesta poziva da se u BiH osigura legitimno političko predstavljanje. Istodobno se, što je još jedan teški gaf iz Deklaracije, poziva na ispunjavanje svih 14 kriterija kako bi BiH dobila kandidacijski status, a upravo je provedba presuda Ustavnoga suda i u slučaju Ljubić jedan od uvjeta za kandidacijski status BiH s EU-om.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok