Posljedice rata u Ukrajini sve više se osjete. I posljednje sankcije EU imat će posljedice za ekonomiju regije, pa tako i BiH. Zabrana uvoza ruske sirove nafte preko Jadranskog naftovoda mogle bi utjecati na cijene goriva.

Nove najave poskupljenja goriva brinu građane, no redova na benzinskim crpkama odavno nama.

A po svemu sudeći, ponovno će poskupiti gorivo.

Pored već najavljenog poskupljenja zbog rasta cijene na burzama, brine i zabrana uvoza sirove ruske nafte za Srbiju preko JANAF-a, što će kažu stručnjaci utjecati na cijenu u BiH, ali ne i ugroziti opskrbu.

“To se uvozi iz Albanije i preko Crne Gore iz Srbije i Hrvatske, tako da nije sporno da imaju kapaciteti od kojih mi to možemo kupiti”, kazao je za N1 Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak.

Pored toga, cijene na burzama rastu.

“Tko prati burzu i tko prati nabavne cijene, a to smo svi u državi, znamo da je u 15 do 20 dana je skočila za 20 feninga. Onim tempom kojim se budu trošile zalihe tolikom će se dizati cijene na prodajnim mjestima”, kazao je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Uvjerljivo prvi popisu listi uvoznih proizvoda su mineralna goriva i mineralna ulja, u prva četiri mjeseca uvezeno je vrijednosti robe preko milijardu i 200 milijuna KM ili više od milijardu kilograma.

Najviše se uvezlo iz Hrvatske, gotovo trećina toga, a potom iz Srbije, goriva i ulja u vrijednosti od oko 240 milijuna KM. Srbija i Hrvatska su zarotirale mjesta kada je u pitanju izvoz, tako da se u Srbiju izveze ovih proizvoda u vrijednosti od oko 375 milijuna KM, dok se u Hrvatsku izveze dvostruko manje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u