Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i Privredne komore RS-a.

Zajednički je konstatirano da je u što kraćem razdoblju nužno usvojiti odluku kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta, posebno imajući u vidu činjenicu kako enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za građane, kao i gospodarsku zajednicu.

- Podaci su alarmantni i nimalo ohrabrujući. U prvih pet mjeseci 2022. godine izvoz peleta povećan je za 78 posto, a cijena se povećala za 155 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 posto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom razdoblju ove godine bilježimo i porast izvoza ogrjevnog drveta, a cijena je porasla za 22 posto - upozorio je Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo, prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uvjetovanja ranije potpisanim ugovorima.

- Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vršiti analize i o tome redovito izvještavati Vijeće ministara BiH - rekao je ministar Košarac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok