Opće je poznato kako je poslodavac dužan prijaviti uposlenika i redovno mu uplaćivati doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno.

Ipak, događa se da pojedini ne izvršavaju svoje zakonske obaveze i radnicima neuplaćivanjem naprave "rupe" u stažu. Kako bi mogli otići u mirovinu pojedinci se odlučuju sami sebi uplatiti nedostajući staž.

Dobrovoljno osiguranje

- Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2022. godini je 259,93 KM. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu MIO/PIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno. Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se, naravno, ne nalazi u obaveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu - rekao je za Faktor Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kod osobnog plaćanja staža u poslovnicu Zavoda PIO osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu. Zatim, neophodno je donijeti liječničko uvjerenje i osobnu iskazncu.

Ranije je Faktoru u Zavodu PIO FBiH rečeno kako se događalo da naši ljudi, a koji su vani, imaju nekih 13 ili 14 godina staža ovdje, sebi plaćaju staž kako bi namirili na 15 godina jer to je minimum koji je potreban da se ode u mirovinu sa 65 godina života.

Dobrovoljni staž ide od momenta predaje dokumentacije.

Kod uplate dobrovoljnog osiguranja ne treba firma kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao mirovinski, odnosno, redovni staž.

"Ne znam kako je zaraditi plaću"

- Ja sam završila fakultet i nikada nisam dobila priliku da radim. Ne znam kako je to zaraditi plaću a 53 su mi godine. Mogućnost da ljudi sebi mogu uplatiti radni staž je odlična, ali ja ne mogu zaraditi mjesečno dovoljno od prodaje čarapa, potkošulja na ulici, kako bih sebi uplaćivala mjesečno po 260 KM. Ne smijem ni misliti kako ću živjeti sa 60 godina i od čega, ako mi neko ne pruži već sada priliku za zaposlenje. Zavodi za zapošljavanje su sami sebi svrha, nikome oni nisu pomogli da se zaposli - ispričala je za Faktor ova 53-godišnja Sarajka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok