Neka pumpa troši jednu cisternu mjesečno, a neka troši jednu u tri dana.

Cijena litra goriva u BiH će iznositi 3,50 KM nakon što su najavljena nova poskupljenja, čime je nastavljen udar na džepove građana koji sve teže spajaju kraj s krajem. Razlog je povećanje nabavne cijene derivata na svjetskom tržištu.

Predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH Milenko Bošković kazao je za „Avaz“ da će s obnavljanjem zaliha doći do rasta cijena.

Ograničena marža

- Poskupljenja se očekuju i u narednom periodu. Marža je ograničena na 25 feninga, ali neka pumpa troši jednu cisternu mjesečno, a neka troši jednu u tri dana. Kako se budu obnavljale zalihe, tako će rasti cijene goriva - rekao je Bošković.

Podsjetio je da cijene goriva na pumpama već sad prelaze 3,30 KM.

I naftni distributeri u Republici Srpskoj najavljuju novi skok cijena goriva u ovoj sedmici. Kako su kazali, gorivo će drastično poskupjeti po litru, do 25 feninga, što znači da će litar goriva biti i 3,50 KM.

Četiri mjeseca

Za manje od četiri mjeseca gorivo je poskupjelo za pola marke po litru, a inicijative političara o privremenom ukidanju trošarina na naftne derivate ostale su samo mrtvo slovo na papiru.

Povećanje cijena goriva sa sobom nosi lančana poskupljenja te su tako taksisti najavili povećanje cijena usluga, a poljoprivrednici se bore s opstankom.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u