Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari "bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda" u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika HDZ-a BiH i predsjednika F BiH Marinka Čavaru te ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su 'slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH', te potkopavali Daytonski mirovni sporazum.

>>> Evo zašto je Amerika stavila na crnu listu Šeranića i Čavaru

Dan kasnije Milanović je priopćenjem to prozvao "bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH" kojemu Hrvatska "mora pružiti svu potrebnu zaštitu".

"Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Daytonski sporazum, politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomacija s visokim predstavnicima za BiH", istaknuo je hrvatski predsjednik.

>>> Predsjednik FBiH Marinko Čavara štitio je Daytonski sporazum, sankcije isforsirane

Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese - koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti - onda su to, kazao je Milanović, predstavnici Hrvata u BiH kojima "međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u