Osiguravajuća društva u entitetu Republika Srpska su ukinula pogodnosti koja su do sada imali vozači, što u suštini znači da cijena nije porasla, već je u onom okviru kako je to zakonski predviđeno.

Predsjednik Udruge društava za osiguranje RS Bojan Popović kaže da su ukinuti sitni bonovi poput onih za gorivo, dio popusta prilikom tehničkog pregleda i slično.

"Prostora za te pogodnosti više nema, štete rastu, one su otprilike porasle za nekih 35 posto i uz inflaciju i rast cijena rezervnih dijelova vozila osiguravajuća društva nemaju više prostora da dio svog kapitala 'poklanjaju' osiguranicima. Na kraju krajeva, ovo je urađeno da bi se društva zaštitila, da ako dođe do štete pričinjene vozilu, mogu je isplatiti i nadoknaditi", kazao je Popović za Klix.ba.

On pojašnjava da su popusti, koji su do sada davala osiguravajuća društva, bila mimo zakonskih odredbi, a da će ubuduće poštivati zakon.

Generalni tajnik društva za osiguranje u FBiH Ermin Čengić kaže da je osnovni motiv rada njihovog udruženja zadovoljstvo osiguranika, te da će u skladu s tim pojačati mjere nadzora nad onim društvima koja se ponašaju mimo usklađenih zakonskih i podzakonskih odredbi.

"Naša udruga ima određena saznanja u vezi sa pojavama na tržištu koje bi trebalo onemogućiti, naročito kada je u pitanju obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti. Udruga je u skladu sa tim saznanjima pripremilo inicijativu za naš Upravni odbor, sa ciljem da nakon razmatranja bude proslijeđena regulatornoj Agenciji za nadzor na nadležno postupanje", kazao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok