Javni događaji na otvorenom zabranjeni su na nekim područjima Francuske dok je Europu zahvatio rekordan toplotni val.

Na jugozapadu Francuske oko grada Bordeauxa otkazani su koncerti i velika javna okupljanja.

U četvrtak su dijelovi Francuske dostigli temperaturu i do 40 stupnjeva Celzijusa što nije do sada zabilježeno u ovom razdoblju godine, a očekuje se da će temperature dostići vrhunac u subotu, prenosi BBC.

Znanstvenici su rekli da su razdoblja intenzivne vrućine sve češća i dugotrajnija kao posljedica globalnog zagrijavanja.

Španjolska, Italija i Velika Britanija također bilježe visoke temperature u ovom mjesecu.

Privatne proslave, poput vjenčanja, i dalje će biti dopuštene.

- Svi se sada suočavaju sa zdravstvenim rizikom - rekla je lokalna dužnosnica Fabienne Buccio radiju France Bleu.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je ljude da budu izuzetno oprezni i ne izlažu se vremenskim prilikama ako to ne moraju.

Državna meteorološka stanica Meteo France priopćila je da je ovo najraniji toplotni val koje je ikada pogodio zemlju, a uzrokovan je masom vrućeg zraka koja se kretala sa sjeverne Afrike.

Temperature bi u Parizu mogle doseći 39 stupnjeva Celzijusa, a suše su također povećale rizik od šumskih požara, upozorili su iz Meteo France.

- Imam 86 godina, ovdje sam rođena, ali mislim da je ovo najgori toplotni val koji sam ikad vidjela - rekla je Jacqueline Bonnaud novinskoj agenciji AFP u Toulouseu.

Povećana upotreba klima-uređaja i ventilatora prisilila je Francusku da uvozi električnu energiju iz susjednih zemalja, izjavio je operater za električnu energiju RTE. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok