Prema prognozama meteorologa, BiH ovoga tjedna očekuje toplinski val te će se temperature kretati i do 37 Celzijevih stupnjeva, piše Večernji list BiH.

Najavljeno je i da će temperature zraka pet dana zaredom odstupati za pet i više stupnjeva, što je u skladu s definicijom toplinskog vala. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu (članak 9. stavak 5.), preporučuje poslodavcima da, uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriju FBiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica za zdravlje radnika, priopćeno je iz Ministarstva. Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u razdoblju od 12 do 16 sati te nastavka poslije 16 sati. Ako je proces rada kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Toplinski udar

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsutnosti u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tekućine koja se u većoj mjeri gubi znojenjem, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te konzumirati niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Treba izbjegavati izravan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmarati, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad. Rad na otvorenom i pod zrakama Sunca pogotovo je opasan i traži od tvrtki da obrate posebnu pozornost na radnike koji zarađuju svoju plaću u tako teškim uvjetima. Dok liječnici zbog visokih temperatura upozoravaju kako građani trebaju izbjegavati izlazak na sunce 10 - 17 sati, toga se nepisanog pravila teško, odnosno nikako, ne mogu pridržavati radnici čiji posao zahtijeva rad na otvorenom, a time i rad po najvećim vrućinama. Svakako su najugroženiji građevinari, poljoprivrednici, radnici u komunalnim službama, djelatnici na intervencijama, montaži… Međutim, zakonodavstvo još uvijek nije propisalo na kolikim vrućinama oni ne smiju raditi. Sve se svodi na preporuke i dobru volju poslodavaca. Iako Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH redovito u uvjetima ekstremno visokih temperatura daje preporuke da se provedu posebne mjere zaštite kojima će se spriječiti štetne posljedice za zdravlje radnika, poslodavci te preporuke rijetko poštuju. U zakonodavstvu iz područja zaštite na radu ne postoji jedinstvena vrijednost za maksimalnu temperaturu na kojoj radnik može biti izložen na poslu. Isto tako, nije propisano pri kojim bi mikroklimatskim uvjetima poslodavac trebao obustaviti radove jer postoji realna opasnost za život i zdravlje radnika.

Posljedice za radnike

Radnim zakonodavstvom nije propisano na kojoj temperaturi zraka radnici ne smiju raditi na otvorenom. Istina, postoji međunarodni standard ISO 7243 koji definira uvjete i kriterije izvođenja radova u uvjetima visokih temperatura. ISO 7243, u uvjetima visokih temperatura, predviđeni su načini izvođenja radova, kao i preporuke za poslodavce i radnike, kao što su preraspodjela radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće. Ipak, kazni za nepoštivanje ovog standarda ili pak preporuka nema. Međutim, ono što zakonom nije propisano kao kažnjivo, za što nije propisana ni visina same kazne, inspektor ne može ni sankcionirati. Zakon je predvidio mogućnost, ali ne i obvezu da poslodavac izvrši preraspodjelu radnog vremena, stoga je otežano kažnjavanje. Dok je tako, radnici će biti ostavljeni na milost odnosno nemilost poslodavaca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok