Ljeto nam je i kalendarski stiglo iako su u BiH temperature zraka već danima prave ljetne pa građani, bar oni kojima financije to omogućuju, uvelike planiraju gdje će provesti ljetni odmor, piše Večernji list BiH.

Iako ljetovanje treba biti vrijeme opuštanja, nerijetko se zna pretvoriti u nervozu jer se bojimo hoćemo li imati dovoljno novca za odmor.

Gužve na Jadranu

Plaže na Jadranu već su pune, počevši od Makarske, Tučepa, Podgore, Drvenika, Baške Vode... Da mnogi građani BiH, unatoč nedostatku sredstava, ne odustaju od mora, ali umjesto desetodnevnog aranžmana, biraju pet ili čak dva noćenja, svjedoče u turističkim agencijama, gdje kažu kako je zanimanje za vikend-ture veće nego lani. Kako navode iz agencija, stanovnici na vikend najčešće odlaze u Makarsku i okolne primorske gradove u RH, a čest je izbor i Neum.

Iz turističke agencije "Vuković" iz Prijedora kazali su za Glas Srpske kako za vikend-ture vlada veliko zanimanje, a u stopu ih prate petodnevni aranžmani.

- Ture radimo za Makarsku i Neum. Našim klijentima Makarska rivijera destinacija je broj jedan - kazali su iz ove agencije. Slično kažu i iz banjolučke turističke agencije "Kompas Tours", gdje ističu kako su termini za Makarsku popunjeni do druge polovine kolovoza. - Kupovna moć nam je, nažalost, takva da se jeftini aranžmani uvijek prvi rasprodaju - kazali su iz ove agencije.

Provjerili smo kakve su cijene na nekim od omiljenih destinacija bh. građanima na Jadranu. Sedam noćenja u Makarskoj, sudeći barem prema cijenama na Airbnbu, za četveročlanu obitelj stoji 1400 KM. Cijene smještaja u Makarskoj kreću se od 80 do 250 eura po danu. Solidan stan izvan središta grada četveročlanu obitelj bi za sedam noćenja koštao, prema zasad ponuđenom, oko 700 eura, što bi bilo oko 1400 KM. Oni kojima novac nije problem mogu unajmiti stan s bazenom za 1269 eura po noćenju. Hotelski smještaj na Makarskoj rivijeri u trajanju od sedam dana, odnosno šest noćenja, četveročlanu obitelj prosječno stoji oko 3200 KM. Cijene se kreću, naravno, u ovisnosti o udaljenosti od plaže te drugih pogodnosti i karakteristika, od 1936 KM, 3800 KM, pa čak i do blizu 7000 KM. U jedinom bh. gradu na moru - Neumu smještajni kapaciteti skuplji su za 10 - 15 posto u odnosu na prošlu sezonu, dok su cijene u ugostiteljstvu veće za 20 posto. Cijene privatnog smještaja u Neumu kreću se u prosjeku 1000 KM, u rasponu od 880 do 2142 KM. Cijene hotelskog smještaja u trajanju od šest noćenja za jednu četveročlanu obitelj u hotelima u Neumu kreću se od 1350 KM, 2210 KM do 3638 KM.

Cijene u ugostiteljstvu

Posljednjih dana uvelike se špekulira kako su cijene hrane i pića otišle u nebo, međutim, izgleda da to nije sasvim točno. - Izgleda mi da su cijene nešto veće nego lani, ali doslovno za nekoliko kuna, ništa toliko strašno. Kavu sam, recimo, prošle godine u istom kafiću plaćala 10 kn, ove godine je 12 kn. S obzirom na cijene u Mostaru i poskupljenja u kafićima, ovo mi i nije strašno. Ipak je riječ o ljetovalištu. Pizzu sam također platila nešto skuplje nego lani, petnaestak kuna više - kazala nam je Mostarka koja je protekli vikend boravila u Tučepima. U Zaostrogu, za razliku od prošle godine, cijene su veće za 10 - 20%.

Kava s mlijekom lani je bila 12 kuna (3,10 KM), a sada je 14 kuna (3,60 KM). Točeno pivo od 0,3 l bilo je 17 kuna (4,40 KM), a sada je 20 kuna (5,20 KM). Isto vrijedi i za sokove. Hrana je poskupjela još više. Primjerice, porcija girica lani je bila 50 kuna (13 KM), a sada je 70 kuna (18,20 KM). Pizza margarita je 69 kuna (17,95 KM), capricciosa 78 kuna (20,30 KM), a vegetariana 89 kuna (23,16 KM). Kad je riječ o Baškoj Vodi, tamo, bar za sada, rasta cijena hrane i pića nije bilo.

Naime, kava u strogom središtu stoji 2,60 KM (10 kn), dok se u kafićima i restoranima uz samu plažu može naći i za 2 KM (8 kn), što je cijena koja je bila i lani. Kada je pitanju piće, cijene sokova kreću se od 3,60 KM (14 kn) do 5,20 KM (20 kn), ovisno o objektu. Hrana je također pristupačna, opet ovisno o tomu gdje se odlučite jesti. Razni omleti kreću se od 13 KM (50 kn), špageti 15,60 KM (60 kn), rižoto 18,20 KM (70 kn) do 20,80 KM (80 kn). Za file oslića potrebno je izdvojiti 20,80 KM (80 kn), a za oradu 28,60 KM (110 kn). Ipak, bh. obitelj s prosječnim primanjima teško si može priuštiti ljetovanje na Jadranu.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za travanj 2022. u FBiH iznosila je 1080 KM. Ako pretpostavimo da su u četveročlanoj obitelji oba roditelja zaposlena, to bi značilo da bi morali potrošiti više od plaće samo za apartman i sigurno najmanje jednu plaću za prijevoz do tamo, hranu te druge potrepštine.