Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za medije.

"Tema BiH, statusa Hrvata i njihovog rasturanja je vitalni hrvatski nacionalni interes", rekao je Milanović.

"U nama nema nikakve želje za osvetom ili revanšem nego interes da se urede stvari i da BiH postane članica EU. I sada prije nekoliko dana se ukazala prilika, obaveza je da se to iskoristi. Čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldavija. To je simbolička stvar, iza toga ide mukotrpan proces. Odjednom, govori se da te države dobivaju status kandidata, tome su se žestoko protivile neke članice prije nekoliko mjeseci. U redu, neka Ukrajina dobije status kandidata, ali ona, kao i Moldavija, ima neke goleme probleme. I EU komisija odjednom on board, eto i njih", rekao je predsjednik.

"To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata, samo status kandidata, kao čin povjerenja, nade. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon. Najveći politički segment BiH to ne želi, uz pomoć dementora, onih likova iz Harryja Pottera, to su oni koji vam sišu energiju. Sad imamo priliku BiH dati palac gore - 'budete jednog dana pregovorali'. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad ne moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego ajmo dati BiH status kandidata. Tko može biti protiv toga?", rekao je.

"Postoje dvije stvari, prvo je promjena izbornog zakona, najviše zahvaljujući Plenkoviću. Radi se sve da se to zatuče. Hrvati ne mogu dobiti ni na sreću. BiH, odnosno Hrvati u BiH bi prihvatili s najvećom radošću vijest da je promijenjen izborni zakon, da je implementirana odluka Ustavnog suda kojom bi Hrvatima bila vraćena oteta prava. U skali prioriteta status kandidata BiH za EU je za Hrvate isto veliki. Vidjeli smo prekjučer da je žurno parlamentarna skupština BiH donijela jednoglasnu odluku kojom traži da se BiH što prije da status kandidata. Za to su glasali svi, i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati. Kompletna politička volja predstavničke demokracije stoje iza toga. Istovremeno, slovenski predsjednik Borut Pahor koji u koordinaciji sa slovenskoj vladi također traži da BiH dobije status kandidata", kaže.

"Bosna i Hercegovina je gora od kolonije. U njih se barem sistemski ulagalo, u BiH se ni to ne radi, prepušteni su sami sebi, još moram slušati planove za komadanje BiH. Da se vratim na Plenkovića... Zrinjevac ne radi ništa, samo ono što im Plenković naredi. Zrinjevac je počeo slati stalne otpravnike poslova, što je to? Plenković opstruira imenovanje veleposlanika, koje bi ja to prijatelje imenovao na mjesto veleposlanika. Jedino smo imenovali Hidajeta Biščevića za veleposlanika u Beogradu, zajedno smo ga Milanović i Plenković i ja odabrali. Vanjska politika je ipak zajednički posao. Koga ja predstavljam idući tjedan u Madridu na summitu NATO-a, svoju ekipu s Trnja? Slovenski presjednik na našu sramotu i tugu radi nešto što bi trebao naš premijer. Bosna i Hercegovina mora promijeniti izborni zakon za status kandidata, a Ukrajina će postati kandidat kad reintegrira Krim, to je ta vrsta cinizma", istaknuo je predsjednik RH.

"Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije. Mi sada tražimo da se u ovom sad trenutku Bosni i Hercegovini da ruka. Očito postoje neki prioriteti, je li to strah da se ne ugrozi hrvatski povijesni ulazak u eurozonu i Shengen. Je li riječ o tome? Možda ja svojim postupcima ugrožavam neki viši cilj, možda je to doista sporedno u odnosu na eurozonu. Svatko je ušao u eurozonu, to je tehnička stvar, koju svatko može, ali kada bi Plenković otvoreno govorio...Dame i gospodo, običan balkanski privatluk, podsjećam na dokument HAZU. Napisali su da Hrvatima u BiH treba pomoći da svoja prava ostvare po svaku cijenu, naravno ne po cijenu rata. Ovo je bio pledoaje iz serijala o teoriji i praksi komadanja BiH, ovo je bila nova epizoda komadanja da uđe u EU. Optužuju me da želim raskomadati BiH. Niti želim niti imam što raskomadati. Evo sada je želim raskomadati tako što želim da uđe u Europsku uniju." zaključio je Milanović pa krenuo odgovarati na pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanja novinara bi li dao BiH status kandidata bez uvjeta, rekao je: "U ovom trenutku predstavnici triju naroda kažu dajte nam status kandidata. Ja radim ono što oni traže, ali čini mi se da je puno bolje da budu bliže nama, nego dalje od nas. Ovdje se barem zna tko plaća - Europska unija. Kada je vanjska politika u pitanju EU je opasna sama za sebe, donosi odluke 'dilerski', donose 'dealove', koji na nečiji mig koji vi ne vidite nešto naprave. I onda kažu, idemo Ukrajini status kandidata. Je li to možda povezano s putom trojice predsjednika u Kijev? Samo pitam, kakvo je to jedinstvo volje?

Kako se odjednom dogodilo da se EK probudila razdragano i sad može status kandidata Ukrajini. Po kojim kriterijima Moldova može biti kandidat, pogledajte što rade jadnim Makedoncima, uništavaju zemlju. Sjećate je da je Nizozemska u 3. mjesecu rekla da moraš zadovoljiti tehničke kriterije. Ovo je preko veze, ali nije bezveze, nije besmisleno. FInska i Švedska žele ući u eksluzivni klub, sjećate se koliko smo mi čekali..."