Visoki predstavnik je ništarija, a /hrvatski premijer Andrej/ Plenković je izdajnik - rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da je Christian Schmidt u BiH ilegalno i da je produljena ruka "vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlastima".

- Žalio se Veleposlanstvu Hrvatske u BiH? A što mu je Veleposlanstvo odgovorilo? Sikter – tako se kaže u Bosni - rekao je Milanović komentirajući pritužbe Schmidta na njega, prenosi Srna.

Milanović je rekao da je riječ o čovjeku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlasti da se usvoje promjene Izbornog zakona.

Prema njegovim riječima, Schmidt se kad god treba "mača laća", te "lati i povlači iz korica svoja takozvana ovlasti i intervenira u sistemu izbora, jer je očigledno da postoje neki kriteriji koje mu netko šapće i neko djeluje".

- Taj visoki predstavnik može raditi što hoće, utamničiti ljude, mijenjati zakone. Visoki predstavnik je ništarija, a /hrvatski premijer Andrej/ Plenković je izdajnik - rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske oštro je kritizirao lidere Hrvatske i EU zbog nedavanja statusa kandidata BiH. Europsko vijeće je optužio za cinizam, te da ne žele mijenjati Izborni zakon u BiH jer se na izborima želi pokrasti, prenose hrvatski mediji.

- Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele pokrasti izbore - smatra Milanović.

Ono što je Europsko viječe usvojilo jučer, dodao je on, je bezobrazni cinizam.

On je ocijenio da je ovo hrvatska politička tragedija, da su Plenković i ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku, nametnuvši dodatne uvjete BiH za stjecanje statusa kandidata.

Milanović je usporedio BiH s Ukrajinom i naglasio da je BiH, i prije sukoba u Ukrajini, bila Švicarska.

- Što je s Ukrajinom? BiH je za Ukrajinu bila Švicarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja zadnjih 10 godina nije radila ništa - rekao je on.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u