Europske zemlje, poput Portugala, Njemačke, Francuske, Grčke, Austrije, Italije, Španjolske..., suočavaju se ovih dana s povećanim brojem novooboljelih od koronavirusa.

U našoj regiji i Hrvatska bilježi dnevna povećanja zaraženih SARS-CoV-2 virusom.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prije nekoliko dana upozorio je da porast stupnja zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one u narednim mjesecima postati dominantne u cijeloj Europi.

Dr. Aida Pitić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije, ističe "kako virus i dalje kruži oko nas, te da je ponovni rast novooboljelih u narednim mjesecima neminovnost koja čeka i našu zemlju", piše Faktor.

- Dolaze nam novi sojevi virusa, koji će u narednom razdoblju biti uzrok povećanja broja oboljelih. U razdoblju smo kada ljudi mnogo putuju. Naši građani idu na godišnje odmore, a nama dolaze turisti iz cijelog svijeta. Uz takve migracije sasvim opravdano je očekivati da će nam stići novi podtipovi SARS-CoV-2. Spominje se jesen i zima, kao razdobljje kada ćemo imati veliki broj novozaraženih. Međutim, ne bih isključila ni da se već u drugoj polovini ljeta suočimo sa skokom broja novooboljelih - navodi Pitić.

Olakšavajuća okolnost je, kaže, to što je na području SŽ relativno veliki broj cijepljenih protiv COVID-19 (ispod 60 posto), ali i da je veliki broj građana koji su preboljeli zarazu.

- Sreća u svemu sa novim podvarijantama virusa, koje nam stižu iz zemalja koje se već suočavaju s valom, jest da kliničke slike nisu jako teške te da broj hospitaliziranih nije esktreman kao što je bio prethodnih mjeseci. No to nas nikako ne bi trebalo opustiti, oprezni moramo biti i naviknuti se da živimo s virusom te da koristimo sve mjere prevencije koje su nam dostupne. Tu su u prvom redu mjere osobne zaštite, ali i cijepljenje. Naše Stručno savjetodavno tijelo za cijepčjenje donijelo je odluku o četvrtoj dozi koja je preporučena građanima, pa bih ih i ovom prilikom pozvala da se cijepe - kazala je Pitić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u