Građani u Bosni i Hercegovini žive sve teže. Dok plaće ostaju iste, cijene rastu, a nadležni poručuju - kupujte manje. Život na kredit. Život bez putovanja, kvalitetnih obroka. Uz stalno računanje hoće li novca biti dovoljno do nove plaće. To je svakodnevica bh. građana. A plaće? One su, za obične građane, uglavnom male, piše Večernji list BiH.

Gotovo da nema proizvoda na policama trgovina ili na tržnicama koji nije poskupio. Cijene nekih artikala ne rastu po 0,05 ili 0,10 KM, nego naprasno - za jednu, dvije, tri i više maraka. A kako je teško preživjeti mjesec najbolje pokazuju podaci o potrošačkoj košarici koje svaki mjesec objavljuje Savez samostalnih sindikata BiH. A sindikati su jučer izišli s novim podacima. Naime, potrošačka košarica za svibanj 2022. godine iznosi 2639,48 KM i za 146 KM je veća u odnosu na mjesec ranije.

Pomoć izostala

Od navedenih 2639,48 KM za prehranu je potrebno 1198 KM ili 45,42 posto od ukupnih sredstava potrošačke košarice. Stanovanje i komunalne usluge u potrošačkoj košarici sudjeluju s 13,69% (361,50 KM), a odjeća i obuća s 13,64% (360 KM). Za troškove prijevoza mjesečno je potrebno 138 KM, a za održavanje domaćinstva 180 KM. Na higijenu i održavanje zdravlja građani troše 6,87% ili 181,15 KM potrošačke košarice. Građanima je za preživjeti mjesec svakodnevno potrebno više novca koji većina bh. građana nema. Koliko se teško preživljava pokazuje i podatak da je sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj 2021. iznosila 2064,06 KM. Dakle, u samo godinu dana potrošačka košarica je poskupjela za nevjerojatnih 575,42 KM. Ovoliko povećanje plaće nemaju ni političari. Naime, oni su za sebe izglasali povećanje od 500 KM, čak i njima nedostaje 75 KM. Prema dostupnim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plaća u BiH iznosi 1083 KM. S ovolikom plaćom obitelj ne može pokriti ni troškove prehrane, a ne smijemo zaboraviti da se režije prvo moraju platiti, a za ostalo - koliko ostane novca. Konstantni udar na džepove građani više ne mogu podnijeti. Traže reakcije vlasti, ukidanje trošarina smanjenje PDV-a... Na žalost, konkretna pomoć izostaje.

Egzistencijalno ugroženi

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH porasle su u svibnju za 14,4% u odnosu na svibanj prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH. Hrana i bezalkoholna pića u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine u prosjeku su skuplji 22,7%, alkoholna pića i duhan za 0,6%, stanovanje i režijski troškovi za 11,3%, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 8,1%, zdravstvo za 1,3%, prijevoz za 30,3%, komunikacije za 0,8%, rekreacija i kultura za 6,3%, obrazovanje za 0,7%, usluge restorana i hotela za 8,6% te ostala dobra i usluge za 5,2%. Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 5%. Da je visina inflacije podcijenjena, smatra i ekonomist Admir Čavalić, za kojega je posebno zabrinjavajuća činjenica što su samo prehrambeni proizvodi za godinu dana poskupjeli za više od 20%. - Naši građani egzistencijalno su ugroženi i najveći dio raspoloživog novca troše na prehranu i energente, komunalije i slično - kaže Čavalić za Nezavisne. Stručnjaci očekuju da će inflacija na svjetskoj razini uskoro dostići svoj maksimum, ali isto tako, kako kažu, bit će teško zaustaviti da se i dalje nastave korekcije cijena, a sve pod izgovorom upravo inflacije. - U Parlamentu su pokušali uraditi oboje, ali to nije učinjeno. Ali opet, to znači da država ima mehanizme na drugim fiskalnim uređenjima da pomogne građanstvu i gospodarstvu ukidanjem tih parafiskalnih nameta - ističe Čavalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok