Rok za podnošenje kandidatskih lista za ovogodišnje izbore Središnjem izbornom povjerenstvu istekao je u 16 sati. SIP BiH će do 18. kolovoza objaviti kandidatske liste i u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja. Imena kandidata, uglavnom su već poznata.

SDA predala liste kandidata. Na listama poprilično poznata imena. Najzanimljivije, ono za člana Predsjedništva BiH. U utrku će ponovno Bakir Izetbegović. Ističu, sve stranke imaju pravo kandidirati iz vlastitih redova predstavnike bilo kojeg konstitutivnog naroda.

"Na svojim listama imamo i Srba i Hrvata, Bošnjaci su ogromna većina, ali gdje god smo imali pripadnike hrvatskog i srpskog naroda da su bili za kandidata na listima, mi smo takve predložili", kaže glavni tajnik SDA Halid Genjac, javlja BHRT.

Iznenađenje, za bošnjačkog člana Predsjedništva Stranka za BIH je ponudila svog kandidata - i to Nermina Šehovića, federalnog inspektora. Za utrku spreman i Denis Bećirović, koji je dobio podršku ne samo SDP-a nego i više oporbenih stranaka, između ostalih NIP-a, Naše stranke i SBB-a.

Zanimljiva će biti utrka i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ovaj put iznenađenje HDZ-a BiH je Borjana Krišto. Ona će ovaj put na megdan Željku Komšiću.

"Ta mogućnost uvijek postoji, аli mi se odnosimo prema njoj na način da će bošnjački narod odustati od takvih aspiracija i da će dopustiti hrvatskom naorodu da ima vlastitu političku perspektivu", rekla je potpredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović.

"Nažalost, zbog ugrozbe od novog izbora Komšića, stav HNS-a kojeg smo podržali je da kandidata za Predsjedništvo kandidira HDZ BiH", ističe predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Kandidat DF-a Željko Komšić je ponovno u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva.

Za srpskog člana Predsjedništva, u utrci je još jedna dama - Željka Cvijanović.

"Mi smatramo da ona ispunjava sve potrebne uvjete da bi na najbolji mogući način radila taj posao", kaže glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

U toj borbi neće biti usamljena. U utrci je i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, te predsjednik DNS-a Nenad Nešić. PDP ide u borbu za predsjednika Republike Srpske, a na megdan će Dodiku ovaj put Jelena Trivić.

Zanimljivo je i da je Edin Ramić, ovlašteni predstavnik koalicije Pokret za državu, predao kandidatske liste za devet izbornih jedinica u RS s kojim će izaći na izbore.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok