Vlada FBiH proteklih je dana održala nekoliko sjednica u cilju pomoći umirovljenicima, najugroženijoj kategoriji društva, a jučer su se također sastali zbog iste teme.

Tim smo povodom o situaciji u kojoj se nalaze umirovljenici razgovarali s predsjednikom Saveza udruga umirovljenika Redžom Mehićem. - Kao što je poznato javnosti, a posebno našim umirovljenicima u Federaciji, ove je godine Vlada FBiH, postupajući po Zakonu o MIO, 15. travnja izvršila redovito usklađivanje mirovina u iznosu od 7,3%, a zna se na osnovi kojih se parametara to vrši. Iskoristila je tu sjednicu kako bi odmah donijela i odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina s primjenom od mjesec dana kasnije u iznosu od 3,5%. Piše Večernji list BiH.

Tako da je ukupno usklađivanje u ovoj godini na koje je Vlada imala pravo i mogućnosti oko 11%. Na prvi pogled reklo bi se kako je to veliko usklađivanje, odnosno povećanje, imajući na umu da nikada nije bilo toliko u jednoj godini. Međutim, kompletna zbivanja u svijetu, ekonomska kriza, inflacija koja gazi i kod nas, kao i rast cijena u dobroj su mjeri devalvirali taj iznos uvećanja mirovina - govori nam Mehić.

Udruge su zatražile i sastanak s Vladom.

- Mi bismo u tom zahtjevu prvo tražili da se razina najniže mirovine podigne, sada je ona, konkretno ovim zadnjim usklađivanjem, 424 KM, a mi smo tražili da se taj iznos podigne jer stvarno je kao takav neodrživ. Drugi, mnogo važniji zahtjev od ovoga je da tražimo od Vlade da osmisli plan i program ekonomskih i socijalnih mjera kojima treba pomoći umirovljenicima kako bi na neki način amortizirali ovu inflaciju koja hara, rast cijena energenata, lijekova, namirnica, komunalnih usluga, javnog prijevoza i tako dalje. Vlada je nagovijestila nešto. Vladinu uredbu da se svim umirovljenicima dadne po 100 konvertibilnih maraka kao jednokratnu pomoć pozdravljamo, ali smatramo kako to nije rješenje. Sam pojam jednokratne pomoći znači - to se dobije i to se potroši. Tražili smo jedan operativni plan dok traje kriza da se primjenjuje kako bi se pomoglo ljudima preživjeti raznim vrstama subvencija jer prijeti opasnost da će doći u poziciju da neće moći izmirivati svoje obveze - kazao nam je Mehić.

Što se tiče prvog zahtjeva Udruge umirovljenika vezanog uz podizanje razine najniže mirovine, u međuvremenu su zastupnici u Zastupničkom domu već usvojili zakon po kojem su zauzeli stav da se iznos najniže mirovine poveća za najmanje 5%, međutim, to treba proći i u Domu naroda.

- Ne sumnjam da će proći. Ne samo zato što je sada izborna godina nego i zbog toga što je to prijeko potrebno. Tako da bi u tom slučaju i tih 5% dobro došlo. Međutim, sve to što se čini najvažnije je da se osmisli dugoročni plan dok traje ova kriza - kazao je Mehić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok