Broj zaraženih koronavirusom ponovno je u porastu. No, situacija nije alarmantna, poručuju liječnici, jer postojeći, omikron soj, ne izaziva teža oboljenja.

No, iako situacija nije alarmantna, očekuje se rast broja novozaraženih u narednom razdoblju.

“Još uvijek to nije tako dramatično. Sigurno u zadnjih 15-20 dana, svaki dan se povećava broj novozaraženih. Očekujemo po povratku sa destinacija naših građana, nakon dolaska turista, taj broj će se sigurno povećati”, kaže Ednan Drljević, Opća bolnica Sarajevo, javlja N1.

Ohrabrujući podatak je što trenutni omikron soj rijetko uzrokuje upalu pluća. Pacijenti koji traže pomoć, većinom imaju blage simptome koronavirusa.

“Povišena temperatura, bolovi u mišićima, kostima, opće loše stanje, gubitak okusa koji nije toliko dugotrajan kao što je ranije bio. Obzirom da je ljetne vrijeme, javljaju se još proliv i povraćanja”, pojašnjava Merima Šišić, specijalist urgentne medicine.

70 do 80% novozaraženih su necijepljene osobe. A osim fizičkih oboljenja, koronavirus i postcovid ostavljaju posljedice i na psihološkoj osnovi.

“Ljudima je ta izolacija i povlačenje teško palo. Posebno mladim ljudima, tinejdžerima, djeci koja su bila na online nastavi. Bila je povećana anksioznost, ljudi su se bpjali, povlačili, neki depresivni simptomi su se javljali. Mnogi od njih su izgubili svoje najbliže, što je naravno utjecalo na njihovo raspoloženje”, kaže Đana Lončarica, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Stručnjaci predviđaju da će borba sa postcovidom trajati godinama, iako građani često zanemaruju njegovo postojanje. Usprkos tome što je kroničnim bolesnicima i osobama starijim od 60 godina preporučena i četvrta doza, sumnjaju i u učinkovitost cjepiva.

“Cijepljenje je potrebno, ali pitanje je koje i u kojem obliku, i koliko dugo traje imunitet. Ipak ovaj imunitet traje puno kraće, nego što smo ranije pretpostavljali. Mora biti neko tijelo na razini države koje bi donijelo propise o broju docijepljenja i vrsti cjepiva”, ističe Drljević.

Iako su kliničke slike pacijenata blage, zabrinjavajuće je brzo širenje broja zaraženih. Porastu broja doprinijelo je potpuno odsustvo osnovnih mjera. Istim ćemo se možda vratiti već na jesen, kada je najavljen novi val koronavirusa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok