Nakon što je proveo tri i pol godine života iza rešetaka na osnovu katastrofalne pogreške Zavoda za sudsku medicinu RS, kojom je zamijenjen njegov DNK s drugim optuženim, Prijedorčanin Nemanja Matijaš je konačno pušten na slobodu.

Matijaš je pušten nakon rješenja Okružnog suda Banja Luka, koji je prethodno uvažio njegov zahtjev za ponavljanje pravomoćno okončanog krivičnog postupka.

Rješenjem je naloženo da se Matijaš odmah pusti na slobodu, što je i učinjeno.

Prema zvaničnim podacima, Prijedorčanin je iza rešetaka proveo ukupno tri godine i pet mjeseci od pet godina koliko je iznosila kazna po presudi.

Za Matijaša borba još nije završena, jer slijedi ponovljeni postupak u kojem bi konačno trebala biti ispravljena nepravda prema ovom Prijedorčaninu.

“Borbu u cilju dokazivanja svoje nevinosti nastavljam i čekam da sud zakaže datum održavanja ponovljenog postupka”, izjavio je Matijaš za Srpskainfo.

Nejasne okolnosti

Prijedorčanin Nemanja Matijaš osuđen je na osnovu greške Zavoda za sudsku medicinu RS, koji je pod još uvijek nejasnim okolnostima zamijenio DNK Matijaša sa DNK drugog optuženog u ovom slučaju, i to Vanjom Vukovićem.

Matijaš i Vuković su uhićeni u kolovozu 2017. godine nakon što je banjolučka policija u automobilu koji je vozio Vuković pronašla paket s heroinom.

Osumnjičenima je određen pritvor, a u rekordna 23 dana bila je podignuta i optužnica.

Istragom u ovom slučaju rukovodilo je Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka, koje je zatražilo vještačenje paketa s drogom, u cilju pronalaska DNK tragova.

Nakon što su pritvoreni, u KPZ Banja Luka i u pratnji policijskih inspektora, došao je dugogodišnji sudski vještak Zoran Obradović.

Tijekom kasnijeg saslušanja, Obradović je naveo da je briseve bukalne sluznice uzeo od obojice osumnjičenih u prisustvu policijskog inspektora i po uobičajenoj proceduri.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok