Cijena nafte jučer je blago porasla, dan nakon što se bila spustila ispod 100 dolara po barelu prvi put od travnja, a rast je bio ograničen izvješćem o opskrbljivanju SAD-a koji pokazuje rastuće zalihe i oprez pred američkim podacima o inflaciji, piše Večernji list BiH.

Nafta brent porasla je za 80 centi ili 0,8%, na 100,29 dolara po barelu. Američka nafta West Texas Intermediate porasla je za 74 centa, ili 0,8%, na 96,58 dolara. Brent je naglo pao otkako je dostigao 139 dolara u ožujku, blizu rekordnog maksimuma postignutog u 2008.

Cijene na crpkama

Promjene na svjetskom tržištu, očigledno se uopće ne odražavaju na cijene goriva u BiH. Prosječna maloprodajna cijena naftnih prerađevina u FBiH za premium bezolovni benzin 95 iznosi 3,37, a za dizel 3,53 KM po litri, koji je prošli tjedan bio 3,54 KM po litri. Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su kako je prosječna cijena, u odnosu na prošli tjedan, ostala nepromijenjena. Prema rasponu maloprodajnih cijena naftnih prerađevina u FBiH, premium bezolovni benzin 95 danas iznosi od 3,31 do 3,61 KM po litri, dok dizel iznosi od 3,46 do 3,76 KM po litri. Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada FBiH donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne prerađevine kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri prerađevina, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri prerađevina. Cijene goriva posljednjih mjeseci vrtoglavo su porasle pa je tako za putovanja iz grada u grad u BiH sada potrebno izdvojiti gotovo dvostruko više novca nego što je to bio slučaj 2021. Ako pretpostavimo da je prosječna potrošnja automobila oko 7 litara na 100 km, prošle godine ste za putovanje od Sarajeva do Mostara i natrag morali izdvojiti od 37,38 do 39,01 KM ovisno o tome je li gorivo koje koristite benzin ili dizel. Za takvo putovanje sada vam je potrebno između 64,29 i 67 KM.

Bez reakcije vlasti

Uzalud su upućivani apeli vlasti da nešto učine u vezi s pitanjem cijena goriva jer su za građane, ali i gospodarstvo postale neizdržive. Za razliku od BiH, vlasti u susjednoj Hrvatskoj zamrznule su cijene goriva. Jasno, gorivo je poskupjelo u cijelom svijetu, ali… Kolike su plaće u Njemačkoj, a kolike ovdje. Ili da ne idemo toliko daleko, cijene goriva u BiH i RH praktički su identične, ali je prosječna plaća u RH gotovo dvostruko veća. Prosječna plaća u BiH u prvom kvartalu 2022. iznosila je 544 eura, a u RH 991 euro, prema državnim agencijama za statistiku. Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, ranije je ponudio dvije mjere za koje tvrdi da bi značajno utjecale na smanjenje cijene goriva u BIH, za čak 0,50 KM po litri. - Prva mjera je žurno i bez odlaganja privremeno suspendirati trošarine na gorivo. Na ovaj način smanjuje se cijena litre goriva između 0,30 do 0,40 KM ovisno o vrsti goriva - smatra Hadžić. - Druga mjera uključuje obračun PDV-a, ali ne na trenutačnu vrijednost litre goriva, nego na iznos maloprodajne cijene od 2,01 KM koja je bila prije godinu dana. Pri cijeni od 2,01 KM, država uzima sebi po litri goriva 0,29 KM PDV-a, dok pri cijeni od 3,31 KM uzima 0,48 KM. Dakle, samo zbog više cijene goriva, država odlično zarađuje na PDV-u 0,19 KM po litri benzina. Cilj je ove mjere samo da država isto uzima na PDV-u kako je to bilo prije rasta cijena, a ne da odlično zarađuje zbog inflacijske krize. Dakle, ako bi se ova mjere usvojila, cijena litre goriva odmah bi bila niža za 0,54 KM po litri benzina ili 2,77 KM - rekao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok