Što utječe pozitivno, a što negativno na cijenu goriva, to i ptice na grani znaju - ili ne znaju, s obzirom na to da se sve u svijetu odvija tako nepredvidivo da se ne zna što će se “zatresti” u idućem trenutku, a već nakon toga utjecati na cijene energenata koji neumoljivo poskupljuju, barem za nas potrošače, piše Večernji list BiH.

Cijena goriva u BiH kreće se 3,46 - 3,66 KM. Dizel je nekih 10-ak feninga skuplji od benzina, što je prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo. Ako pratimo primjere iz susjedne Hrvatske, kod njih bi ovih dana trebala blago narasti cijena benzina, a pasti cijena dizela. U BiH za razliku od razvijenih zemalja nema zamrzavanja cijena i nema ukidanja trošarina jer, navodno, točimo najjeftinije gorivo u regiji i među najjeftinijima smo u Europi, što je i istina, no, životni standard, plaće i mirovine u BiH nitko ne analizira jer gorivo je za ovdašnje ljude preskupo bilo i prije rata u Ukrajini, a ovo sada je “nemoguća misija” preživljavanja otkako su cijene otišle preko 3 KM i nitko ne zna kada će se situacija smiriti.

Međutim, valja osluškivati što govore i oni koji drže poluge upravljanja i imaju financijsku moć, a o čemu bi i mi u BiH trebali bitnije povesti računa. Osnivač najvećeg investicijskog fonda na svijetu BlackRocka Larry Fink ističe da postoji jedna stvar koja ga posebno brine, a to nije nafta. - Jedina stvar o kojoj brinem, a o kojoj ne razgovaramo dovoljno je hrana - rekao je za Financial Times. - Ovo nije samo zabrinutost zbog inflacije. Iz toga proizlaze i geopolitičke brige - dodao je istaknuti investitor. Ogroman rast cijena nafte, plina i drugih energenata uslijedio je nakon početka rata u Ukrajini koji je povela Rusija, a koja je pogođena sankcijama, no, ne znamo kako je Rusima, ali jako dobro znamo kako je nama. Sve je poskupjelo jer je Rusija najveći izvoznik gnojiva u svijetu pa je preskupo proizvoditi hranu, a teško ju je i kupiti jer su Rusija i Ukrajina najveći proizvođači žitarica i jestivog ulja na svijetu. Puno toga vezano je za te dvije zemlje.

- Puno govorimo o cijenama benzina jer to pogađa Amerikance, ali veći problem je hrana. U Ukrajini je došlo do ogromnog uništavanja obradivog zemljišta. Globalno gledano, cijena gnojiva je porasla za gotovo 100% i taj dodatni trošak smanjuje količinu gnojiva koja se koristi u poljoprivredi. To šteti kvaliteti usjeva u cijelom svijetu - rekao je Fink. Svjetska banka je prognozirala da će globalne cijene hrane ove godine porasti 20%. Sve upućuje na to da nas čeka teška zima i da se dobro za nju već sada pripremati. Bez goriva ćemo nekako, bez hrane nikako. Iako bi najljepše bilo zaspati i probuditi se te saznati da je sve od ožujka 2020. bio samo ružan san. Međutim, nije. Srpanj je 2022. Pandemija još traje. Koronavirus je ostao s nama. I mjesecima traje rat koji se lako može pretvoriti u svjetski...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok