Predsjednik Zoran Milanović održao je danas na Kninskoj tvrđavi svečani prijem za ratne zapovjednike povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja.

Prije toga održao je prigodni govor u kojem je naglasio kako su oslobođenje Knina i hrvatska pobjeda 90-ih godina jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti.

"Bilo je u ovih nepunih 30 godina isprika, puno ali, puno nismo znali... Prošlo je dovoljno vremena da s odmakom kažemo da je bilo vrlo malo loših i jako puno dobrih i veličanstvenih stvari", rekao je Milanović, prenosi Index.hr.

"Ljudi umiru dvaput. Prvi put kad umru, a drugi put kad ih se zaboravi. Vi ćete živjeti dugo", dodao je. "Naš put je bio ispravan i krvav. Hvala onima koji su ovdje, onima koji nisu ovdje i onima koji su došli", dodao je.

"Strah i jeza pred praznoćom kada te nema i sve ovo što se radi je otpor zaboravu, otpor ralativiziranju. O tome trebamo govoriti i sutra na proslavi i na sinjskoj Alci. Hrvatska je bila od prvog dana u jako teškoj poziciji. Neki koji su u tome sudjelovali danas ih nema, Hrvatskoj ništa nije poklonjeno. Hrvatskoj od 91. nije ništa poklonio i sve plaćeno s dvostroko višim cijenama s kamata. Nismo bijesni i ne mrzimo nikoga. Da, naša zemlja je bila ili na pragu sankcija, pod embargom. Strahovala je Hrvatska od sankcija. Ovo kada govorim ne govorim kao frustrirani predsjednik jedne male zemlje. Naš put je bio pravedan. Sumnjičilo nas se da smo BiH htjeli raskomadati", nastavlja Milanović.

"30 godina kasnije mi se i dalje moramo objašnjavati i ispričavati. Ne, draga gospodo"

"Bihać nikad ne bi bio deblokiran da nije bilo naše vojske. Bosanski Srbi ne bi nikada položili oružje da ih vojska nije slomila. 30 godina kasnije mi se i dalje moramo objašnjavati i ispričavati. Ne, draga gospodo. Naš je put bio ispravan, civiliziran, i, kao u svakom ratu, bio je krvav", rekao je Milanović.

"Hrvatska '95. godine nije imala izbora. Hrvatska nikoga nije prognala, nije željela, ili ja barem s punim povjerenjem govorim da većina to nije željela", rekao je.

"I dalje ću imati otvorene oči i biti otvoren za drugo mišljenje i drugu stranu, ali što se nas tiče, ovako stvari stvoje. Svatko je dobrodošao u Hrvatsku, svatko tko je spreman živjeti pod civiliziranim pravilima modernog svijeta", zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok