Da bi bili pokopani u najvećim bh. gradovima građani za grobno mjesto moraju izdvojiti i po nekoliko tisuća KM te tako grobno mjesto u banjolučkom groblju u Drakuliću iznosi 1.000 KM, dok na gradskom groblju "Sv. Mihovil" u Sarajevu iznosi 3.000 KM, pišu Nezavisne novine.

U oglasima na groblju u Trnu može se pronaći grobno mjesto za dvoje za 3.500 KM, a kako je pojašnjeno, ovo je nova i nekorištena grobnica od marmora.

Dalje se može pronaći i grobnica na novom dijelu Rebrovačkog groblja, a za koju je potrebno izdvojiti gotovo 10.000 KM.

Kako je navedeno u ovom oglasu, na toj lokaciji se prodaje vodonepropusna grobnica, s urađenom hidroizolacijom, a kako su istaknuli, postavljen je mramor na sav vanjski dio, koji je tamne boje. Cijena je čak 9.500 KM.

Osim toga, na gradskom groblju na Pobrđu prodaje se dvostruko grobno mjesto, ukop za četvoro, sa spomenikom za 14.000 KM, s tim da je u opisu navedeno da je lokacija neposredno ispod kapele na gradskom groblju.

S druge strane, na sarajevskom groblju “Vlakovo” grobno mjesto košta 1.100 KM, dok dupli ukop na gradskom groblju “Bare” u Sarajevu na pravoslavnoj parceli košta 5.000 KM.

Na istom groblju kompletna grobnica od granita sa spomenikom u središnjem dijelu, a u kojoj se mogu smjestiti tri osobe, iznosi 6.000 KM.

U manjim mjestima cijene su dvostruko niže te tako grobno mjesto na gradskom groblju “Bare” u Palama iznosi, sudeći prema postavljenom oglasu, 500 KM.

Kako je kazao za Nezavisne Željko Grbić, direktor “Gradskog groblja” Banja Luka, groblje na Pobrđu je popunjeno, dok u Vrbanji ima slobodnih mjesta za ukop.

“Na groblju u Vrbanji imamo slobodnih mjesta za ukop u narednih 30 godina. Groblje na Pobrđu je popunjeno, a za ostala groblja nemamo ingerencije, pa samim tim ni informaciju o popunjenosti ostalih groblja na teritoriji grada”, kazao je Grbić.

Prema njegovim riječima, uređeno grobno mjesto u Vrbanji iznosi 1.400 KM s uračunatim PDV-om i predviđeno je da se mogu pokopati dvije osobe.

Kako ističe, cijene se nisu mijenjale u prethodnih nekoliko godina, odnosno od 2014. godine.

Osim toga, za svako kupljeno grobno mjesto u gradu na Vrbasu potrebno je izdvojiti novac i za godišnje održavanje, a čija cijena iznosi 24 KM s uračunatim PDV-om.

Jedan Banjolučanin koji je planirao u narednom razdoblju kupiti dva grobna mjesta kazao je da su cijene zaista visoke te da čak razmišlja da ih kupi negdje izvan grada.

“Vjerujem da je jedan od razloga visokih cijena u većim gradovima i to što su mnogo ljudi doselilo pa su i groblja popunjena, a svjedoci smo da su cijene niže u manjim mjestima”, kazao je ovaj Banjolučanin.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok