Zbog poremećaja na svjetskom tržištu i viših cijena sirovina, kava bi uskoro mogla dodatno poskupjeti i na tržištu BiH.

Da će doći do poskupljenja kave na domaćem tržištu, potvrdio je i Dragan Grbić, glavni pržioničar i šef proizvodnje u "Fabrika Coffee" iz Banje Luke koji kaže da su cijene kave na burzama abnormalno skočile.

- Očekuje se da u idućih 15 dana bude poskupljenje sirovina od 10 do 15 posto. Najvjerojatnije će doći i do poskupljenja kave, ali ćemo se mi za naše klijente i korisnike potruditi da to bude minimalno i da ovo razdoblje trenutačnih cijena održimo što je moguće duže - istaknuo je Grbić za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, sirovine su u odnosu na prošlu godinu poskupjele za više od 35 posto.

- Dobavljači govore da bi se cijene kave trebale stabilizirati do listopada, međutim, sumnjam u to. Poskupljenje se najviše odnosi na sirovinu za proizvodnju domaće kave jer je u Brazilu došlo do vremenskih nepogoda i uništeno je više milijuna vreća kave. Sirovina ima, ali ih je teže nabaviti, međutim, imamo stalne dobavljače koji se trude uvijek nas ispoštovati - naglasio je Grbić.

Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja, ovog za bh. građane omiljenog napitka, ovo će svakako biti novi veliki udar na kućne proračune.

- Kad god idemo u nabavu, kava je na listi za kupnju. Pola kilograma brzo se potroši, a ako dođe do poskupljenja, stvarno će biti još jedan udar za džep potrošača - kaže nam jedna domaćica.

Da je prethodno poskupljenje utjecalo na potrošnju, govore i podaci UNO-a BiH o uvozu kave. Naime, za prvih šest mjeseci ove godine uvezen je 9,51 milijun kilograma kave, a u istom razdoblju lani 10,76 milijuna kilograma.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok