Gotovo milijun od oko 3,5 milijuna stanovnika BiH konzumira duhanske proizvode. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je BiH s 35,5 posto pušača među populacijom starijom od 15 godina (njih oko 995.000) druga u Europi, odmah iza Srbije u kojoj puši 37,6 posto stanovništva.

I ostale zemlje u regiji imaju velik broj stanovnika koji svakodnevno konzumiraju duhan. Veliki broj tih zemalja već je uveo različite zabrane kada su u pitanju konzumenti cigareta i duhanskih prerađevina kroz razne zakone i pravilnike. Pušači u BiH još uvijek mogu pušiti u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima. Naime, iako su neki entitetski zakoni kojima se zabranjuje konzumiranje duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu te u privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca izglasani, još uvijek nisu stupili na snagu. Konzumenti cigareta podijeljeni su kada je u pitanju njihova primjena te jednako kao i pušači ostalih zemalja smatraju da i sami trebaju biti uključeni u izrade raznih odluka kojima im se ograničavaju prava, piše Večernji list BiH.

Što kažu ispitanici

Rezultati međunarodnog istraživanja kompanije Philip Morris International (PMI) pokazuju kako gotovo svaki osmi pušač iz 22 zemlje smatra da lideri trebaju uvažiti njihove stavove i interese u donošenju odluka koje se tiču propisa o duhanu i nikotinu. Konkretno, istraživanje je pokazalo kako je 77 posto ispitanika suglasno da perspektive onih na koje najizravnije utječe taj problem trebaju biti uključene u regulatorne rasprave. Da društvena očekivanja o potpunoj apstinenciji od supstancija kao što su nikotin i alkohol nisu izvediva, smatra 75 posto ispitanika, kao i da bi vlade trebale poduzeti korake da smanje štetu od njihove upotrebe. Istodobno, 72 posto ispitanika dijeli stav da njihove vlade trebaju razmotriti ulogu koju alternativni proizvodi mogu imati u oslobađanju zemalja od pušenja. Istraživanje je pokazalo snažan konsenzus da pronalaženje zlatne sredine u spornim pitanjima može dovesti do postupne promjene politike i omogućiti napredak. Tako 90 posto ispitanika vjeruje kako za rješavanje urgentnih društvenih izazova lideri moraju uzeti u obzir sve perspektive, čak i one koje su u suprotnosti s njihovim stavovima. Svaki osmi ispitanik rekao je da će vjerojatnije glasovati za lidere koji slušaju sve strane i usvajaju razumne pristupe koji poboljšavaju živote običnih ljudi. Čak 85 posto ispitanika vjeruje da bi zajednički rad građana i kompanija imao značajan utjecaj, a 77 posto podržava sudjelovanje kompanija i u rješavanju velikih problema, navedeno je iz PMI-ja. - U zemljama diljem svijeta građani su umorni od zastoja u kreiranju politika i željni konstruktivnih promjena.

Zakoni i procedure

U oblasti smanjenja štete od pušenja PMI se dugo zalagao za razuman pristup koji daje prioritet interesima sadašnjih punoljetnih pušača i javnom zdravlju. Uravnoteženim i inkluzivnim raspravama o znanosti koje stoje iza boljih alternativa i usvajanjem pristupa koji je više koncentriran na ljude možemo ubrzati prestanak konzumiranja cigareta. Više od milijardu ljudi i dalje puši. Moramo i možemo raditi bolje, a to počinje otvorenim dijalogom utemeljenim na činjenicama - zaključio je Gregoire Verdeaux, viši potpredsjednik za vanjske poslove Philip Morrisa. Podsjetimo, u Federaciji BiH je u ožujku ove godine usvojeno zakonsko rješenje o zabrani konzumiranja duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima, međutim, na njega su uloženi amandmani, zbog čega će morati u Zastupnički dom na usuglašavanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok