Socijalno ugrožene obitelji s područja FBiH od danas mogu očekivati paket pomoći čija je vrijednost 500 KM. Dio obitelji pomoć će dobiti tijekom rujna, a ostali u studenome.

Riječ je o provedbi uredbe o potpori pučanstvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je donijela Vlada FBiH. Kako se navodi u uredbi, ovo pravo moći će ostvariti materijalno neosigurane i za rad nesposobne osobe koje se nalaze na evidencijama centara za socijalni rad kao i primatelji stalne novčane potpore za lipanj 2022. Isto pravo ostvaruju i osobe, odnosno obitelji u stanju socijalne potrebe kojima je uslijed posebnih okolnosti potreban odgovarajući oblik skrbi, a koje su, prema evidencijama nadležnih centara za socijalni rad ostvarile pravo na privremenu, jednokratnu ili drugu novčanu potporu ili naturalno davanje u razdoblju od šest mjeseci prije stupanja ove uredbe na snagu. Uredba je na snagu stupila u srpnju.

Potpora koju prema navedenoj uredbi Vlade FBiH ostvaruju osobe i obitelji sastoji se od paketa osnovnih životnih namirnica. Podjela paketa počet će danas, i to od kućanstava s područja Unsko-sanske županije.

Predsjednik Crvenog križa USŽ-a Husein Kličić kazao je kako će korisnici dobiti brašno, ulje, šećer, sol, konzerve i deterdžent.

Ovom pomoći kojom Vlada ima za cilj olakšati život socijalno ugroženima u novonastaloj situaciji obuhvaćeno je oko 17.000 korisnika. Pakete je bila dužna osigurati Direkcija za robne rezerve, dok je za njihovu podjelu zadužen Crveni križ.

Kličić je objasnio kako su skladišta spremna. - Prva tura robe dolazi i onda čekamo drugu, tako da možemo objediniti paket i početi s podjelom - objasnio je predsjednik Crvenog križa USŽ-a. Istaknuo je kako će se pomoć dijeliti u skladištima Crvenog križa na području svake općine jer je tu najjednostavnije organizirati distribuciju.

- Pred skladišta mogu doći kamioni i viljuškari da se to može istovariti, distribuirati, spakirati. Tu će dolaziti i korisnici preuzeti pakete - kaže Kličić. Onima koji nisu pokretni paket će odvesti kući. Objasnio je i zbog čega svih 17.000 korisnika neće pomoć dobiti u ovom mjesecu. Ističe kako je plan Vlade takav da dio korisnika paket pomoći dobije u rujnu, a drugi dio u studenome.

Vlada je napravila plan da obitelji koje ostvaruju pravo na ovaj paket pomoći, a koje imaju jednoga, dva ili tri člana, dobiju u rujnu, dok bi one obitelji s četiri i više članova pomoć mogle očekivati u studenome. Sastav paketa bit će isti. Kličić navodi kako je Crveni križ od Centara za socijalni rad dobio popise korisnika koji ostvaruju pravo na pomoć.

- Socijalno ugroženi koji nisu na popisu ne mogu tražiti objašnjenje kod nas - zaključio je. Nakon što pakete dobiju kućanstva na području USŽ-a podjela će se nastaviti i u ostalim županijama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok