Dolazak hladnijih dana građanima donosi novu glavobolju. Cijene energenata više su za 100 posto u odnosu na prošlu godinu, pa su pred početak sezone dovedeni u dvojbu - kako se i čime grijati ove zime?

Već gotovo deset godina Ružica Trivković grije se na struju. Ni ova godina neće biti iznimka jer za nju je izračun jasan. - Rekla bih da je isplativija struja jer se već desetak godina grijem na taj način. Prije toga sam, kao i svi stanari, imala priključak na gradsku toplanu, međutim, to mi je bilo jako skupo - kaže Trivković. Ogroman skok cijena ogrjevnog drva i ostalih energenata mnoge građane ove je godine naveo upravo na tu odluku. U trgovinama bijele tehnike kažu kako vlada ogromna potražnja za radijatorima na struju. One koji ostaju pri grijanju na čvrsto gorivo, hvata panika zbog cijena. Pelet je dosegnuo 630 KM po toni, što je za gotovo 250 KM više nego prošle godine. Dvostruko su skuplja i drva, piše Večernji list BiH.

Inspekcije na terenu

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove za N1 je objašnjeno kako su izvršili nadzor nad proizvođačima, prerađivačima i trgovcima ogrjevnim drvom i peletom po odluci Vlade FBiH od kraja lipnja ove godine. Kako su objasnili, u nadzorima je utvrđeno da se maloprodajne cijene za cijepano ogrjevno drvo kreću u rasponu od 110 KM do 254 KM po kubičnom metru, a za pelet u rasponu od 500 KM do 694,60 KM po toni. Također, ističu da je kod pojedinih utvrđena nezakonitost u poslovanju. - Vezano uz zakonitost poslovanja kontroliranih gospodarskih subjekata, utvrđeno je da osam proizvođača obavlja djelatnost trgovine na malo i trgovine na veliko suprotno odredbama Zakona o unutarnjoj trgovini, među ostalim, da u trenutku nadzora ne posjeduju ovjerenu pisanu izjavu za obavljanje djelatnosti trgovine na veliko i trgovine na malo, ne vode propisane evidencije u skladu s navedenim zakonom - ne vode ažurno trgovačku knjigu te ne rade veleprodajne i maloprodajne kalkulacije. Utvrđeno je da tako formirane cijene nisu vjerodostojne, ne pokazuju točno stanje prikazanih troškova, njihov udio u nabavnoj cijeni, a kod pojedinih proizvođača iskazane su marže nerazmjerne stvarnom stanju koje se kreću do 202%, iz čega je vidljivo monopolsko ponašanje i zloupotreba stanja na tržištu radi stjecanja dodatnog profita na štetu potrošača - istaknuli su iz Federalne inspekcije za N1.

Neizvjesna zima

Nisu bezbrižni ni oni koji se griju sustavom gradskih toplana. Cijene plina i ugljena su u porastu, a zbog izvoza i zabrana pitanje je hoće li ih ove zime i biti dovoljno za domaće tržište. Jedino izvjesno je da je pred nama neizvjesna zima. - Građani će se grijati na ono što mogu i moraju. Je li moguće da su drva 100% skuplja, trebalo je ograničiti maržu nekom uredbom - kazao je za BHRT Marko Maksimović iz Udruge potrošača “Zvono” Bijeljina. Prema posljednjim informacijama, zabrana izvoza određenih šumskih sortimenata, koja nije dala rezultate, bit će produljena. Osim toga što su cijene ogrjevnih energenata enormno povećane, vlada i njihova nestašica jer ih domaći proizvođači skladište. Međutim, oni to demantiraju. Mesud Mujanović jedan je od mnogih koji bezuspješno pokušavaju osigurati pelet. Također je i jedan od prijavitelja na pilot-projekt Vlade SŽ-a koja je subvencionirala zamjenu peći na ugljen i ostala čvrsta goriva s toplinskim crpkama, odnosno pećima na pelet, radi smanjenja zagađenosti zraka. Pita se kako dalje. Ogrjev ne može pronaći, a peć na ugljen morao je uništiti. - Najava cijena peleta je takva da se očekuje cijena od 1000 KM. Po mojim saznanjima, u gradu postoje te dvije tvrtke koje drže lobi. Ne bih ih imenovao, imaju tisuće tona skrivenog peleta i ogrjevnog materijala. Tako da sad pokušavam nekim vezama, a ne volim ništa raditi na taj način, ali sam prisiljen. Zovem Republiku Srpsku, dobio sam informaciju da ga mogu dobiti za 600 KM plus prijevoz, ali se mora čekati - ispričao je za N1 Mujanović. Te tvrdnje drvoprerađivači demantiraju. Prema posljednjim informacijama, zabrana izvoza, koja nije dala nikakve rezultate, bit će produljena. A to bi, žale se, značilo njihovu propast jer već zbrajaju ogromne gubitke.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok