Dolazak hladnijih dana građanima donosi novu glavobolju. Cijene energenata su više za 100 posto u odnosu na prošlu godinu, pa su pred početak sezone dovedeni u dvojbu - kako se i na što ove zime grijati?

Već gotovo deset godina Ružica Trivković grije se na struju. Ni ova godina neće biti iznimka jer za nju je računica jasna, piše BHRT. - Rekla bih da je isplativija struja jer se već desetak godina grijem na struju. Prije toga sam, kao i svi stanari, bila priključena na gradsku toplanu, međutim, to mi je bilo jako skupo - kaže Trivković. Ogroman skok cijena ogrjevnog drva i ostalih energenata mnoge građane ove godine naveo je upravo na ovu odluku. Iako pred kamere nisu htjeli, u prodavnicama bijele tehnike kažu da vlada ogromna potražnja za radijatorima na struju. Oni koji ostaju pri grijanju na čvrsto gorivo, hvataju se za glavu zbog cijena. Pelet je dosegao 630 maraka po toni, što je za gotovo 250 maraka više nego prošle godine. Dvostruko su skuplja i drva.

- Drvo je 140 KM po metru plus dostava 20, drveni ugljen je 190 po toni - kaže Radomir Stojanović, vlasnik poduzeća za prodaju ogrijeva za BHRT.

- Građani će se grijati na ono što mogu i moraju. Je li moguće da su drva sto posto skuplja, trebalo je ograničiti neku maržu nekom uredbom - rekao je Marko Maksimović iz Udruge potrošača “Zvono” Bijeljina. Grijanje na struju mogla bi biti jedina alternativa i za one koji kupuju manje količine ogrjeva jer ga već sada nema dovoljno. - Teška situacija kada je u pitanju opskrba... jednostavno je nema. Ne znam što će se događati u idućem razdoblju, ne znam hoće li se moći prodavati taj ugljen jer sve ide za Srbiju. Peleta nema, ne može se uzeti, nema ga u ponudi - kaže Stojanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok