Susjedna Srbija već se tjednima bori s nestašicom šećera, država ograničava cijene i pokreće istragu kako bi utvrdila uzroke, trgovci apeliraju na ograničenu kupnju, a zabilježeni su i slučajevi da se kupci otimaju za pakiranje ove namirnice.

Nestašica prijeti i Hrvatskoj nakon što je Vlada ograničila cijenu šećera, a trgovci ga povlače iz prodaje jer s propisanom cijenom bilježe gubitke.

Provjerili smo postoji li mogućnost da nemilim scenama svjedočimo i u BiH.

- Bosna i Hercegovina ima svoju tvornicu za proizvodnju šećera u Brčkom, a to je Rafinerija šećera “STUDEN-Agrana” koja je svojim kapacitetima osigurala najstabilnije tržište, bez nestašica. Sa sigurnošću možemo reći da je, o pitanju šećera, bh. tržište trenutačno najsigurnije u regiji - kazala je za Avaz Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija “STUDEN Holding”, u čijemu sastavu posluje jedina rafinerija šećera u našoj zemlji.

Pucar ističe da su osigurane dovoljne količine sirovina te da se u idućem razdoblju ne očekuju bilo kakvi poremećaji u opskrbljivanju tržišta BiH, a pogotovo nestašica.

- Iako je teško prognozirati kretanje cijena u sadašnjoj, neizvjesnoj i nestabilnoj situaciji na svjetskim burzama i s tečajevima valuta, cijenimo da bi cijena šećera trebala biti dosta stabilna - dodala je Pucar. Piše Večernji list BiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u