Vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) produljile su zabranu izvoza peleta i proizvoda od drva iz zemlje za još mjesec i pol u nastojanju da ograniče cijene tih proizvoda i na taj način pomognu građanima kako bi se mogli grijati ove zimske sezone.

Kako je priopćeno nakon izvanredne sjednice Vijeća ministara, do kraja listopada se zabranjuje izvoz peleta te određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drva. Javlja Hina.

Također je ponovno zabranjen izvoz drvenih briketa, koji je privremeno bilo moguće prodavati izvan zemlje jer su ga u međuvremenu vlasti izuzele od toga.

Prema priopćenju, odluka je donesena u skladu s inicijativama Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je utvrđeno da ranije donesenom odlukom sredinom lipnja nisu uspjeli ograničiti enorman rastu cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.

Pelet je poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu, a izvoz u prvom tromjesečju ove godine porastao je za 78 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Cijena peleta po toni se kreće oko 350 eura.

Županija Sarajevo je odlučila izgraditi vlastitu tvornicu za pelet kako bi pomogla građanima nižim cijenama tog enegenta. Mediji navode kako veliki broj građana BiH posljednjih dana kupuje električne grijalice zbog čega, pak, prijeti kolaps na elektroenergetskoj mreži.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u