Građani BiH već mjesecima imaju problem s nabavom i visokim cijenama peleta, a kako se bliže zimski mjeseci ovaj problem postaje sve izraženiji, objavio je Klix.

Iako je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o produžetku zabrane izvoza peleta i još nekih drvnih asortimenata iz BiH do 31. listopada ove godine, cijene i dalje rastu.

Ranije su trgovci upozoravali kako bi u slučaju da zabrana ne bude uvedena, cijena peleta mogla iznositi i preko 1000 KM za tonu. Ipak, cijene su i pored produživanja zabrane izvoza dostigle već sada cijenu više od 900 KM za tonu. Naime, kako saznaje Klix pojedini trgovci tonu peleta prodaju za 920 KM po toni uz čekanje od najmanje tjedan dana. Ako se kupuje u vrećama, vreća od 15 kilograma je 15 KM.

Pregledom oglasa Klix saznaje i da se tona peleta prodaje i za 1050 KM za jednu tonu. Očito je da kratkoročne zabrane izvoza ne pružaju rezultat i da bi vlasti trebale razmisliti o alternativnim načinima kontrole cijena ovog proizvoda kojeg BiH proizvodi u dovoljnoj količini da osigure potreba za svoje stanovništvo.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u