Cijene ogrjeva u Bosni i Hercegovini su u konstantnom porastu. S obzirom na iznose plaća i mirovina, ogroman broj građana ove zime neće moći zagrijati domove, piše Radiosarajevo.ba.

Tijekom 2021. godine cijena peleta kretala od 300 do 330 KM po toni. U travnju je bilo moguće pronaći tonu peleta za 480 KM. Već u svibnju cijena peleta je bila 640 KM po toni.

Sada tona peleta košta i do 920 KM.

Za poskupljenje peleta nadležni navode više razloga: od poskupljenja goriva, materijala za strojeve koje se koriste u proizvodnji, ali kao ključni se može izdvojiti povećanje potražnje na tržištu Europske unije.

Vlasti na državnoj razini su na poskupljenje peleta pokušale reagirati time što su uveli zabranu izvoza nekih drvnih sortimenata uključujuči i pelet na tri mjeseca.

Ispostavilo se da ograničenje izvoza na tri mjeseca nije dovelo do snižavanja cijene jer su proizvođači procijenili da im je isplatnije pelet ostaviti u skladišta i sačekati evenutalni nastavak izvoza.

Kada je riječ o cijeni iscijepanih ogrjevnih drva, cijena iznosi 165 KM po metru. Drveni ugalj lignit košta 195 KM, a mrki kameni ugalj 285 KM po toni.

Razgovarali smo sa nekoliko građana o tome kako će se grijati ovu zimu.

"Meni treba pola penzije za metar drva, vi mi recite kako da pokrijem sve troškove. Ovo je katastrofa, država ne brine o svojim ljudima", kazao je umirovljenik (68) iz Sarajeva.

"Neki dan sam platio tonu peleta 800 maraka, a bit će i skuplje. Cijelu godinu štediš i opet ti ne može biti da zimu preživiš. Našim političarima je bitno tko je dobio, a tko izgubio izbore. Obični ljudi nemaju ništa od toga tko god da je", smatra Mustafa (57).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok