Zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti, krize, rasta troškova života, kao i sveprisutne inflacije ekonomski rast Bosne i Hercegovine u idućoj bi godini mogao biti još skromniji u odnosu na ovu, a takva predviđanja temelje se na podacima iz izvješća Međunarodnog monetarnog fonda u koje je Večernji list imao uvid.

Prema prognozama iz dokumenta “World Economic Outlook”, koji MMF obično objavljuje dva puta godišnje, rast BiH u ovoj bi godini trebao biti na razini od 2,4 posto, a što je uvelike manje u odnosu na 2021. godinu, kada je bosanskohercegovačko gospodarstvo poraslo za 7,5 posto, piše Večernji list BiH. U idućoj godini, a zbog niza razloga na globalnoj razini, taj bi rast trebao ići tek do 2 posto, što ne ulijeva pretjeran optimizam u ekonomska kretanja, kao i gospodarske aktivnosti unutar BiH, a koje, kao što je poznato, uvelike ovise o kretanjima na tržištima europskih zemalja.

Usporavanje

MMF ističe kako globalna ekonomska aktivnost doživljava opširno i oštrije usporavanje nego što se očekivalo, s inflacijom višom nego što je viđena u nekoliko desetljeća. Kriza troškova života, pooštravanje financijskih uvjeta u većini regija, ruska invazija na Ukrajinu i dugotrajna pandemija COVID-19 jako utječu na izglede. Predviđa se kako će globalni rast usporiti sa 6 posto u 2021. na 3,2 posto u 2022. i 2,7 posto u 2023. Ovo je najslabiji profil rasta od 2001. osim globalne financijske krize i akutne faze pandemije COVID-19. Predviđa se da će globalna inflacija porasti s 4,7 posto u 2021. na 8,8 posto u 2022., ali da će pasti na 6,5 posto u 2023. i na 4,1 posto do 2024. Monetarna politika treba ostati na smjeru vraćanja stabilnosti cijena, a fiskalna politika treba imati za cilj ublažavanje pritiska na troškove života uz zadržavanje dovoljno čvrstog stava usklađenog s monetarnom politikom. Strukturne reforme mogu dodatno podržati borbu protiv inflacije poboljšanjem produktivnosti i ublažavanjem ograničenja u opskrbi, dok je multilateralna suradnja nužna za brzo praćenje tranzicije “zelene energije” i sprječavanje fragmentacije.

U kontekstu Bosne i Hercegovine očekivanja su kako će iduće godine ipak doći do usporavanja rasta cijena. Tako je procjena kako će u ovoj godini rast cijena biti na razini od 10,5 posto, dok bi u idućoj trebalo doći do pada, i to na razinu od 4,5 posto, što je vijest koja ipak donosi kakav-takav optimizam.

Pitanje inflacije

I u nastavku se očekuje usporavanje inflacije, pa je prognoza kako bi ona u 2024. godini trebala iznositi 3,45 posto, a kada je pak riječ o tržištu rada, u ovoj se godini predviđa nezaposlenost od 17,3 posto, u idućoj pad na 17,2 posto te u 2024. dodatni pad na 17,165 posto. U kontekstu investicijskih kretanja, odnosno sudjelovanja stranih investicija, vidljivo je kako će one u ovoj godini, prema procjeni MMF-a, iznositi 21,7 posto BDP-a, a u idućoj bi došlo do rasta na 21,8 posto BDP-a. Kao što je i očekivano, MMF je donio procjenu o usporavanju rasta BDP-a, a što je posljedica niza razloga u eksternom okruženju, no ono što je pozitivno u cijeloj priči je činjenica da se vrlo skoro očekuje usporavanje inflatornih kretanja, a samim tim i zaustavljanje rasta cijena. Na kraju su se u MMF-u osvrnuli i na problematiku s kojom se suočava planet u cjelini te su naglasili kako energetska i prehrambena kriza s ekstremnim ljetnim temperaturama oštro podsjećaju kako bi izgledala nekontrolirana klimatska tranzicija te stoga poručuju da je potrebno mnogo za učiniti kako bi se spriječile katastrofalne klimatske promjene.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok