Ubrzo se otvara sezona svinjokolja te, iako je trenutačna cijena tovnih svinja oko 5 KM po kilogramu, zbog nedostatka stočnog fonda mogla bi biti znatno veća, kažu uzgajivači svinja. Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković rekao je kako su cijene sad visoke, ali da će do kraja godine biti znatno veće.

- Trenutačne cijene tovnih svinja su od 4,50 KM do 5 KM, dok je cijena praščića od 4,30 KM do 4,80 KM. Cijene bi mogle biti još veće ako se ograniči uvoz mesa iz EU-a s obzirom na to da je ponuda jako mala - rekao je Marinković, dodajući kako se stočni fond smanjuje iz godine u godinu. Navodi Večernji list BiH.

Prema njegovim riječima, realno je očekivati da cijene do kraja godine budu i dvostruko veće. Mišo Maljčić, predsjednik Udruge svinjara RS-a, rekao je da će zbog nedostatka domaće proizvodnje biti veća potražnja, a samim time i veće cijene.

- Praščići su trenutačno najjeftiniji od svih kategorija svinja. Oni se kreću do 4,50 KM do 5 KM, dok su teže tovne svinje oko 5 KM - rekao je i dodao da je ponuda na tržištu jako loša.

- Nemamo ni ponudu, ali ni uvoz koji je konkurentan domaćoj proizvodnji. Baš zbog toga očekujemo veće cijene - navodi. Prema njegovim riječima, krupne svinje do 200 kg bit će od 5 do 5,50 KM.

- Krmače koje se koriste za industrijsku preradu dosegnule su cijenu od 4 KM. Od kada se bavim ovim poslom, nisam doživio ovako visoke cijene - rekao je Maljčić i dodao kako bi oko novogodišnjih praznika cijene praščića mogle biti oko 10 KM po kilogramu, pišu Nezavisne. - Hrana je skupa, nama se ne isplati držati stoku. Nemamo ni računa prodavati po niskim cijenama - kazao je Draško Banjac, predsjednik Udruge farmera RS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok