Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je na 66. sjednici donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razlikuje  broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji, tako da ima manje glasačkih listića od broja potpisa, po službenoj dužnosti naređeno je Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća s glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora s 22 redovnа biračkа mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i skupštine županija.

Naredba će biti objavljena na internet stranici SIP-a BiH www.izbori.ba i smatrat će se da je danom objave dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditiranim promatračima, priopćeno je iz SIP-a.

Po danas donesenoj naredbi Glavni centar za brojanje će postupiti odmah i večeras početi s otvaranjem vreća i brojanjem glasačkih listića.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu promatraju akreditirani izborni promatrači.

Iz SIP-a je također priopćeno da je predsjednik SIP BiH Suad Arnautović danas dobio pismo podrške iz Ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR).

- Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik donio 27. srpnja imale su za cilj jačanje integriteta izbora i poboljšanje upravljanja izbornim procesom na transparentan način.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima. Konkretno, ovim izmjenama i dopunama Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare.

Član 6.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je izmijenjen i dopunjen odlukom Visokog predstavnika, predstavlja jednu od ključnih odredbi usmjerenih na zaštitu izbornih prava i borbu protiv izbornih nepravilnosti. Ovom odredbom proširuju se ovlaštenja SIP Bosne i Hercegovine u pogledu izborne administracije, uključujući i centre za prebrojavanje. Isto tako, ovom odredbom se SIP BiH omogućava da izbornoj administraciji izdaje naloge za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i izricanje sankcija, navedeno  je u pismu, priopćeno je iz SIP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok