Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi izrazila je razumijevanje za očuvanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je tema koju je tijekom susreta s jednom od vodećih osoba Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je pak zahvalio ovoj zemlji za potporu za očuvanje jednakopravnosti sunarodnjaka u BiH, piše Večernji list BiH.

- Razgovarali smo o situaciji u Bosni i Hercegovini u smislu poštovanja tamošnjih Hrvata. Razgovarali smo i o Schengenu i tako nam je premijer dao punu agendu o kojoj ćemo izvijestiti predsjednika Sjedinjenih Država, kao i našeg državnog tajnika i druge relevantne dužnosnike te Kongres Sjedinjenih Država - rekla je Pelosi nakon razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim se susrela u Zagrebu gdje je sudjelovala na summitu Međunarodne krimske platforme. Plenković je zahvalio na potpori hrvatskom pristupanju u Schengen i eurozonu te na razumijevanju Washingtona oko pitanja jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Cijene napore SAD-a

- Hrvatska tako cijeni potporu SAD-a kada je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH i to se vidjelo na temelju izjava američke diplomacije prije nekoliko tjedana kada su održani izbori u BiH - rekao je premijer. Dodao je kako će nastaviti suradnju "na području jugoistoka Europe i na području svih sigurnosnih tema koje su vezane za globalne aktivnosti". Ako je bilo imalo dvojbi oko uloge Sjedinjenih Država u posljednjim odlukama koje su donesene oko Bosne i Hercegovine, onda su ih riječi predsjednice Kongresa, ali i nedavni istup posebnog izaslanika za Balkan, pomoćnika zamjenika američkog državnog tajnika zaduženog za ovaj dio svijeta Gabriela Escobara posve razuvjerili. Posve je sigurno kako je njemački diplomat na čelu međunarodne administracije u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt dobio ohrabrenje za poduzimanje posljednjih poteza od administracije najvažnije zemlje svijeta. Posve drukčiji pristup od onoga što se u javnosti nastojalo plasirati jest i odnos službenog Berlina prema visokom predstavniku.

- Christian Schmidt ima punu podršku Njemačke vlade kao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Želim vas podsjetiti da je, kada je prvi put iskoristio bonnske ovlasti kako bi osigurao održavanje izbora, to doista bilo nužno. Da on nije mobilizirao nužna financijska sredstva te da nije donio izmjene Izbornog zakona BiH u segmentu integriteta izbornog procesa, mislim da bi teško bilo da se glasovanje uopće i održi - rekla je državna ministrica u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Anna Lührmann za kosovski televizijski Kanal 10. Kako se doznaje, ovakav stav Njemačke također valja zahvaliti utjecaju američke administracije. Na ovom se međunarodna administracija predvođena SAD-om posve sigurno neće zaustaviti. Planira se nastavak reformi koje bi trebale Bosnu i Hercegovinu učiniti funkcionalnijom. To znači da institucije mogu djelovati bez ikakvih opstrukcija, a s druge strane osigurati poštivanje temeljne daytonske formule o jednoj državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Rušenje Daytona i mira

Upravo se takva ustavna i administrativna arhitektura nastoji srušiti kako bi se pod plaštom građanske države omogućila dominacija najbrojnijeg naroda te onda stvorila nacionalna država bošnjačkog naroda. Koliko su nervozni oko ostvarenja toga cilja bili unitaristički političari, pokazalo se u ovoj izbornoj kampanji kada se otvoreno počelo govoriti o većini i manjini koja njima vlada. Zbog toga se sustavno proizvodio strah i poticala mržnja koja je narušila odnose, ne samo među političarima nego i među narodima - Hrvatima i Bošnjacima. Odluka visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je iskoristio bonnske ovlasti kako bi intervenirao u Izborni zakon BiH te odredbe Ustava Federacije BiH pomogle su očuvati stabilnost u Bosni i Hercegovini. Odluku su odreda podržale najvažnije administracije svijeta svjesne opasnosti, posebice u geopolitičkom trenutku ruske agresije na Ukrajinu. Fijasko prosvjeda, koje su jučer u Sarajevu organizirale pristaše DF-a i radikalni aktivisti, pokazao je da je takva politika poražena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok