Čelnik SDP-a Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić otkrio je ono što je poznato, a to je da već uvelike svi sa svima razgovaraju u vezi s potencijalnim poslijeizbornim partnerstvima kako bi se uspostavila vlast, a sve su kombinacije otvorene, piše Večernji list BiH.

Čak i one koje su se činile nemogućim prije samih izbora. Na takvu promjenu stava političare su, osobito unutar bošnjačkog političkog bloka, natjerali izborni rezultati koji SDP-ovoj koaliciji ili pak SDA nisu dali značajniju prevagu. Tako je Nikšić potvrdio da mu je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponudio formiranje "programske koalicije" ovih dviju stranaka. Nikšić je, naveo je i to, razgovarao i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Prema njegovim riječima, na razini Federacije Bosne i Hercegovine moguće je formirati većinu bez SDA, ali ne i bez HDZ-a.

Može bez SDA

- Naravno da može bez SDA. Na različite načine može se formirati većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Ono što je evidentno kada su u pitanju Dom naroda Parlamenta FBiH i nominiranje vodstva FBiH nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta jest da se većina neće moći napraviti bez HDZ-a - istaknuo je Nikšić. On je o potencijalnoj novoj koaliciji sa SDA izvijestio čelništvo stranke. Bez obzira na to što je SDP već dugi niz godina izvan vlasti, zbog čega trpi posljedice, valja reći kako je još veće posljedice za ovu stranku predstavljao posljednji zagrljaj sa SDA. Naime, upravo je SDP BiH ostvario jedan od najboljih rezultata na izborima 2010. godine, nakon čega su sklopili savez s vodećom bošnjačkom strankom SDA. No, nakon četiri godine ovu stranku pogodilo je nekoliko potresa i raskola te pad ispod povijesnog minimuma osvojenih glasova. Tek su se djelomično oporavili na posljednjim izborima 2022. godine, no ni to još uvijek nije dovoljno da, primjerice, budu prva ili druga politička opcija u zemlji, što su svojedobno bili. Danas su po broju osvojenih glasova na državnoj razini tek četvrta politička snaga iza SNSD-a, SDA i koalicije HNS-a BiH. Doznaje se kako unutar SDP-a prevladava želja za ulaskom u vlast i preuzimanjem niza dužnosti u izvršnoj vlasti, pa barem to bilo i s najljućim političkim protivnikom - SDA. No, istodobno postoji i značajan broj članova druge najsnažnije bošnjačke stranke koji smatraju zagrljaj sa SDA smrtnom presudom i izdajom načela.

Bez podobnih

Do objave konačnih rezultata izbora ostalo je još svega pet-šest dana kada će postati definitivno kakav je odnos u donjim domovima državnog, odnosno federalnog Parlamenta, ali i što je još važnije Doma naroda Federacije BiH te države BiH. Upravo će ti omjeri pokazati tko će dobiti većinu u ova dva gornja doma, ali i što je jednako važno tko će dobiti prevagu u bošnjačkom te srpskom klubu Doma naroda. Jasno je kako unutar hrvatskog kluba ne postoji dovoljan broj podobnih Hrvata izabranih s lista bošnjačkih stranaka koji bi eventualno bili spremni otići u vlast u sklopu nekog novog protuhrvatskog projekta kakvi su bili Alijansa za promjene iz 2000. godine, odnosno politička platforma iz 2010. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok