Direktorica Mlinsko-pekarske industrije (MPI) "Mlin“ Ustikolina Šejla Bojadžija istaknula je da je zbog kretanja na tržištu žitarica moguće da će do kraja godine doći do blagog povećanja cijena brašna.

Navela je da u ovoj kompaniji za sada ne razmišljaju o povećanju cijena standardne palete pekarskih proizvoda.

- Očekuje se do kraja godine povećanje cijene brašna u RS-u i samim tim moguće je da će lančano doći do blagog povećanja cijena brašna i u FBiH zato što od njih kupujemo pšenicu. Prognozira se da će doći do povećanja 3 do 4 KM po vreći, recimo brašna TIP 500 koje je najprodavaniji proizvod. Ne bi trebalo doći do nekog većeg povećanja jer smo imali već jedno takvo povećanje prije ovog smanjenja cijena, a kada su se cijene žitarica smanjile odmah je korigirana i cijena brašna - precizirala je Bojadžija.

Napominje da fokus ne treba biti isključivo na brašnu jer je, kako je kazala, evidentan pad cijena ulja, a vjeruje da neće biti zastoja kod uvoza pšenice. Iako generalno cijene rastu, u Mlinu se nadaju da neće remetiti cijene pekarskih proizvoda.

- Moram reći da MPI 'Mlin' Ustikolina nije promijenila cijenu standardnog kruha koja i dalje iznosi 1,50 KM iako su prije mjesec i pol dana mnogi korigirali i tu cijenu. Koliko možemo suosjećamo s građanima i nastojimo da ne bude nekog velikog povećanja. Ako nešto i budemo morali korigirati to bi bilo lančano, kako zemlje regije tako bi se i mi ponašali - navela je.

Naglašava da na cijeli proces ne utječe samo cijena uvoza žitarica. Podsjetila je da je na sastanku Udruženja poslodavaca FBiH u Sarajevu bilo govora o posljedicama najavljenog povećanja cijena energenata, ali u MPI "Mlin“ Ustikolina vjeruju da će ostati stabilni te da značajnijih izmjena ne bi trebalo biti, osim kod cijene velikog pakiranja brašna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok