U državi u kojoj se i cipele kupuju na rate povećanje kamate i za 0,5% financijski je problem za kućni proračun.

Nažalost, rast kamatnih stopa u BiH očekuje se već u siječnju, a mala utjeha je to što će, prema najavama, one biti minimalne. U uvjetima rasta kamatnih stopa pitanje s kojim se susreće najveći broj zaduženih građana jest kako rast kamata utječe na njihovu ratu kredita.

Ublažavanje inflacije

U bankama u BiH kamatne stope na kredite pretežno se vežu uz euribor. Euribor svakodnevno raste i za očekivati je da i banke u BiH povećaju rate kredita koji imaju ugovorene promjenjive kamatne stope.

– Europska centralna banka (ECB) tri je puta ove godine, a vrlo vjerojatno će još jednom do kraja godine, podigla svoje referentne kamatne stope, tako da nakon posljednje izmjene krajem listopada kamatna stopa na depozite banaka iznosi 1,50%, kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja 2% i kamatna stopa na mogućnost graničnog posuđivanja od ECB-a iznosi 2,25% – kazao je za Večernji list Senad Softić, guverner Cntralne banke BiH.

Prema njegovim riječima, ECB je povećao kamatne stope u cilju ublažavanja značajnog rasta inflacije, koja je i dalje veoma visoka, mnogo veća od ciljanog nivoa ECB-a.

Prema najavama iz ove institucije, ona će u predstojećem razdoblju nastaviti s povećanjem, a nivo i intenzitet će ovisiti o njihovu viđenju ekonomskih i inflatornih kretanja.

Osim povećanja kamatnih stopa, ECB je promijenio uvjete programa ciljanih operacija kreditiranja, koji su sada manje privlačni bankama.

– U skladu s ovim, očekuje se da će ekonomska aktivnost posljedično sljedećih mjeseci oslabjeti i vjerojatno će do kraja godine ostati slaba kao i u prvom dijelu 2023. Zbog visoke inflacije, problema s opskrbom energentima i opće zabrinutosti za očekivati je da će stanovništvo manje trošiti. Vrlo je realno da će se sve ovo odraziti na ekonomije i bankarski sektor EU-a, pa i druge, uključujući i naš. U tom smislu moguće je da pri usklađivanju kamatnih stopa s novim uvjetima kod kreditnih ugovora s promjenjivom kamatnom stopom dođe do usklađivanja kamatnih stopa s aktualnim uvjetima. Vjerujem da će pri tome banke nastojati da to bude minimalno imajući u vidu da su trenutno u bankama u BiH puno značajniji domaći izvori financiranja, potražnja za kreditima nije intenzivna, a i procjene kreditne sposobnosti su oštrije zbog makroekonomskog okružja.

U tom kontekstu ne vjerujem da će u inicijalnom razdoblju učinak prelijevanja politike ECB-a biti snažan. Banke su svjesne da bi značajan rast kamatnih stopa na kredite značio i pogoršanje u kvaliteti dijela kreditnog portfelja – kaže Softić.

Koliko raste rata

Što ovo povećanje kamatnih stopa znači prosječnom građaninu, za Buku je objasnio doktor ekonomskih znanosti i direktor PREF-a Miloš Grujić:

– Primjera radi, ako ste uzeli kredit prošle godine u iznosu od 100.000 KM na 20 godina, po kamatnoj stopi od oko 3,5%, imali ste ratu od 580 KM. Međutim, tada je euribor bio ispod nule, a po bankarskoj formuli, kada se računa kamatna stopa, to je nula plus 3,5%, što je 3,5%. Sada je euribor prešao 2% i kada na to dodate 3,5%, imate 5,5% i mjesečnu ratu od 680 KM. Znači, rata je veća za 100 KM. Do kada će to još ići, pitanje je svih pitanja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok