Iako su proteklih mjeseci turisti masovno dolazili u Bosnu i Hercegovinu, o oporavku hotelijerstva nakon pojave pandemije koronavirusa u našoj zemlji još se ne može govoriti.

Hoteli i restorani zatvarali su se i u jeku turističke sezone, a vlasnike i radnike strah je onoga što sa sobom donosi zimsko razdoblje. Svakodnevni troškovi života sve su veći, a na režijske troškove otpada pozamašna svota svakog mjeseca. Svako novo poskupljenje udar je i na hotelijere, piše Avaz. Amir Hadžić, predsjednik Udruge hotelijera i restoratera BiH, kaže da je situacija sve lošija.

- Pojava koronavirusa, a zatim i ova teška ekonomska situacija te poskupljenja kojima su pogođena sva kućanstva odrazili su se na poslovanje ugostiteljsko-turističke oblasti. Stanje je kritično - upozorava Hadžić. Dodaje kako je izrazito mali broj onih koji dobro i solidno rade, dok je većina onih koji su na granici preživljavanja. - Navala gostiju na spavanje je nula, a vlasti se, nažalost, malo brinu. Kada je riječ o strukturi gostiju, najviše je onih koji su, da tako kažem, skromniji – kaže Hadžić. Ipak, vlasti ni ovog puta nisu iskoristile priliku pomoći hotelijerima, upozorava. Dodatni problem s kojim se susreće ovaj sektor nedostatak je radnika, odnosno njihov odljev iz Bosne i Hercegovine. U deficitu smo sa sobaricama, recepcionarima, konobarima… A sada se svi oni koji su se odlučili ostati brinu za vlastitu i egzistenciju svoje obitelji, a svakog dana agonija u kojoj strahuju od otkaza biva produljena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok