Odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijena za pelet stupila je jučer na snagu.

Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakiranjima.

Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne opskrbe tržišta.

Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevladavanje trenutačnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se osigurati kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo, piše Dnevni avaz.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijena za pelet.

Za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i županijske tržišne inspekcije. Stoga su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove najavili usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok