Još 2019. godine rađene su sveobuhvatne analize o iseljavanju iz BiH. I tada smo pisali o tome da to traje, da su mjere nužne i slično, a onda se događa problem koji nismo mogli ni zamisliti u obliku pandemije koronavirusa, piše Večernji list BiH.

Tržište rada ušlo je u nezapamćenu krizu, zrakoplovi su prizemljeni, kamioni su stali, nastala je panika zbog mogućnosti nestanka hrane jer brojne su zemlje koje ovise o uvozu, a jedna od njih je i BiH.

Teško desetljeće

I iseljavanje se usporilo, pa se pomalo i naivno mislilo kako će odlasci prestati jer nigdje nije dobro. Međutim, uvijek je negdje bolje, a onaj tko je razočaran u ovu državu, tko godinama radi da preživi, tko vidi sve manjkavosti sustava u BiH - otići će. Ako ćemo gledati podatke Unije za održivi povratak, BiH je u proteklih 10 godina napustilo oko pola milijuna osoba. A odlasci su i dalje aktualni. U nekom od ranijih dokumenata postavilo se pitanje oko krize 2007., 2008. i 2009. godine, odnosno doba ranije recesije, zašto se nakon tih teških godina odlazilo u Njemačku. Pa zbog toga što je ovdašnji čovjek bio svjestan, kada se kriza prenijela na cijeli svijet, da će opet Njemačka biti predvodnik oporavka, a kako s tom zemljom imamo snažne gospodarske veze koje su rasle tijekom cijelog prošlog stoljeća, onda je jasno zašto je mnogima prvi izbor. Prema prognozama MMF-a, Njemačka, uz Italiju, sljedeće godine ulazi u recesiju. Te dvije zemlje tako postaju prve napredne ekonomije koje su doživjele gospodarski pad nakon ruske invazije na Ukrajinu. - Rat na istočnom krilu Europe doveo je do porasta inflacije kako su cijene energenata skočile, što je prisililo Europsku središnju banku da poveća kamatne stope kako bi spriječila ekonomski pad, uz rizik da izazove kontrakciju. Njemačka, najveća europska ekonomija, skupo je platila svoje veliko oslanjanje na plin iz Rusije, koja je prekinula isporuke Europi u znak odmazde za zapadne sankcije zbog sukoba, prenosi AFP. Očekuje se da će se njemačko gospodarstvo smanjiti za 0,3 posto u 2023. godini. Bh. radnici će i ovaj put pratiti situaciju. - Iseljavanje s ovih prostora je potreba, trend, ali i navika. Jer i oni kojima dobro ide znaju da su išli njihov pradjed, djed... i da im je bilo dobro pa se odvaže na odlazak. I sigurno će se događati još valova iseljavanja, a za razliku od ranijih desetljeća, ono je danas itekakav problem jer BiH kronično nedostaje radne snage. Ako Njemačka 2023. uđe u recesiju, odlasci u tu zemlju odvijat će se nekom mirnijom dinamikom, ali neće prestati. Međutim, kada se u Njemačkoj situacija počne smirivati i ta zemlja se počne izvlačiti iz krize, tek onda predstoje problemi jer tada ćemo mi najjače osjećati posljedice. Zato će se tada iseljavanje intenzivirati. Naravno, može se dogoditi da će bh. vlasti tada donijeti pravodobne mjere pa da će donekle stabilizirati situaciju, ali ako pričamo iz iskustva, onda neće biti nimalo lako - kazao nam je analitičar iz BiH koji dobro poznaje stanje. Za kraj, nedavno je profesor Aziz Šunje iz Sarajeva objasnio kako sačuvati radnike, a tu se moraju i gospodarstvenici i političari odreći nekih svojih povlastica.

Manevarski prostor

- Kako bismo sačuvali radnu snagu, moraju se povećati plaće. Tu su poslodavci u nezgodnom položaju, ta razlika bruto-neto jako je visoka, 70 posto koju uplaćuju poslodavci, tu bi se trebale praviti odgovarajuće reforme mirovinskog i zdravstvenog osiguranja da se poslodavcima olakša i da oni imaju veći manevarski prostor da se poveća plaća - istaknuo je. Hoće li se takve stvari što prije početi provoditi, da za koju godinu ne bismo opet tugovali jer se naveliko iseljava, vidjet ćemo uskoro...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok