U predmetu kontrole temeljem odluke Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijena za pelet, federalni tržišni inspektorat je u subotu 12. studenoga izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH, u okviru kojih je kod jednog subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM.

- Kod četiri subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontroliranih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

>>> Proizvođači peleta najavili obustavu proizvodnje

U nadzorima je prvog dana primjene odluke sudjelovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

Podsjećamo, za realizaciju i nadzor nad provođenjem odluke zadužene su federalne i žuanijske tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena. Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno vršenje nadzora nad primjenom ove odluke i u narednim danima. Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da korigiraju cijene u skladu s odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcioniranja - priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz FUZIP-a pozivaju građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem:

- kontakt forme "Prijavi nepravilnost" na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/

- telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)

- e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok