“U preporuci EK je jasno navedeno što se treba ispuniti, to je minimum minimuma. Prije svega očekuje se formiranje vlasti i dogovora na način na koji će se ispuniti ti uvjeti”, kazala je za N1 EU parlamentarka Željana Zovko.

“Vremena se nema puno, ovo su trenuci koje treba iskoristiti i odluka je na politčkim liderima ukoliko žele iskoristiti pozitivne trenutke za Zapadni Balkan i BiH zbog svega što se događa u geopolitičkom smislu”, dodaje.

“Gruzija nije dobila kandidatski status jer se njeni politički lideri nisu pokazali odgovornim. Zemlja je u osjetljivoj poziciji jer ima jedan dio okupiran. Kada imate te činjenice da se tada ne daje kandidatski status”, smatra Zovko.

Na upit bi li bila dovoljna činjenica da se formira vlast u BiH, Zovko ističe kako ne bi.

“Apsolutno ne, potrebno je da se ista ta vlast dogovori oko prvog i osnovnog uvjeta o primjerni Izbornog zakona i Ustava. Vjerujem da se treba formirati koalicija koja će ispuniti već zadana obećanja”, istaknula je Zovko dodajući da je BiH uvijek imala podršku Hrvatske i da će je uvijek imati.

“BiH je uvijek imala potporu Hrvatske i uvijek će imati. Bez obzira što se događa u BiH, tu ostaje živjeti hrvatski narod a i narodi BiH čiji je najveći odvjetnik Hrvatska. Hrvatska zagovara da se ispravi nepravda koja je nanesena hrvatskom narodu”, pojasnila je.

“Zagreb nikada nije nikoga ucjenjivao niti će ucjenjivati”, dodala je Zovko.

Kada je riječ o Schmidtovom pojavljivanju pred vanjskopolitičkim komitetom EP-a, kazala je: “Gospodin Schmidt dolazi kao visoki predstavnik na vanjskopolitički komitet EP koji nema ovlast nad UN službenicima, niti je imao. On dolazi jer je i sam želio doći da razmjeni mišljenje”.

“Koliko su hrvatski predstavnici u BiH zadovoljni, ja ne znam, jer imate još činjenicu da hrvatski član Predsjedništva nije izabran na legitiman način. Implementacija presude Ljubić nije provedena. Nema legitimnog predstavnika Hrvata koji ima vezu sa Domom naroda”, pojasnila je Zovko.

Kazala je da iz BiH moraju dolaziti poruke mira i pomirenja, te da BiH nije našla još konačni Ustav.

“Imat ćemo situaciju još četiri godine gdje Hrvati nisu većinski birali tog čovjeka i jedan veliki problem u funkcioniranju vanjsko-političkom BiH. Iz BiH moraju dolaziti samo poruke mira i pomirenja, ta zemlja još nije našla svoj konačni Ustav, a vanjsku politiku mora odavati mir i pomirenje kako bi ispunila dosta toga što je pred njom. Očekujem dogovor, svaki put kada Visoki predstavnik intervenira netko nije sretan u BiH. BiH se jedino dogovorom može kretati naprijed i europskom budućnošću može riješiti probleme”, kazala je Zovko.