Danas je u Mostaru svečano obilježena 31. obljetnica osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, nakon čega je održano predavanje o temi: Herceg-Bosna: Povijesni usud ili „Istočni grijeh“ Hrvatstva.

Kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je 18. studenoga 1991. godine kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Povodom 31. obljetnice, vijence je, pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, članovi Sabora i Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović.

Obraćajući se nazočnima predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, kazao je da mu je čast što može čestitati obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

„Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava. Zato sam danas ponosan što tražimo rješenja za europsku BiH u kojoj ćemo mi kao narod biti do kraja ravnopravni“,rekao je Čović.

Podsjetio je sve nazočne kako jednako imaju važnu povijesnu ulogu jer su veliki dio njih utemeljitelji HZ HB, ali i da je imaju i oni koji su tu cijelo ovo vrijeme, u svakom dijelu formalnog života hrvatskoga naroda u BiH, kako kroz izvršnu i zakonodavnu vlast tako i obrazovne i druge hrvatske institucije.

Podsjetio je kako je prevažan dokument koji je usvojen prije dvije godine, a koji je strateška odrednica za sljedećih deset godina za hrvatski narod.

„Prve dvije godine su već iza nas, ostaju nam otprilike dva ciklusa po 4 godine kada u konačnici treba osigurat do kraja, da po Ustavu BiH hrvatski narod bude konstitutivan s druga dva naroda i legitimno ga predstavlja pred svim razinama vlasti“, zaključio je Čović.

Osvrnuo se i na stradanje u Vukovaru i Škabrinji koji su se prenijeli i na BiH.

„Istovremeno obilježavamo i sve krvave tragove od Vukovara i Škabrnje koji su se kasnije prenijeli i na BiH. Tad su djelovali ljudi koji nisu bili uvježbavani za to, ali su imali mudrost“, rekao je Čović govoreći o onomu što se događalo u studenom 1991. godine

Skupu se obratio i predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne dr. Ivo Čolak.

Sudionici okruglog stola "Herceg-Bosna: Povijesni usud ili „Istočni grijeh“ Hrvatstva"; prof. dr. sc Ivica Lučić, prof. dr. sc Mladen Ančić i doc dr. sc Dražen Barbarić su se u svojim obraćanjima dotaknuli aktualne problematike Hrvata diljem BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok