Hrvatska je od ponedjeljka snizila cijene goriva, i to za gotovo dvije kune (0,50 KM) kada su benzin i dizel u pitanju, piše Večernji list BiH.

Tako litra benzina sada stoji 11,48 kn umjesto 13,24, a litra dizela 12,50 kn umjesto 14,39. U Sloveniji je pak dizel jeftiniji za 9,50 eurocenti ili za gotovo 20 feninga. U objema državama interveniraju vlasti, a borba protiv visokih cijena je kontinuitet.

Prosječna cijena

U BiH se pak većina toga odvija sama od sebe, a pojavi se poneka dobra vijest. Tako smo od Federalnog ministarstva trgovine zatražili informaciju o kretanju cijena goriva na benzinskim crpkama. - Prema obavijestima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine dana 21. studenoga, ovo Ministarstvo zaprimilo je 146 obavijesti o promjeni cijena i marži, a odnose se na smanjenje cijene dizela u iznosu od 0,05 KM po litri i 0,10 KM po litri. Prosječna maloprodajna cijena naftnih prerađevina u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 22. studenoga premium bezolovnog benzina iznosi 2,85 KM po litri i dizela (10 ppm) 3,27 KM po litri - naveli su u odgovoru za Večernji list. Raspon maloprodajnih cijena naftnih prerađevina na dan 22. studenoga u FBiH je sljedeći: premium bezolovni benzin stoji od 2,76 do 3,11 KM po litri, a dizel od 3,16 do 3,51 KM po litri. Ističu i da je Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne prerađevine kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri prerađevine, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim prerađevinama maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri prerađevine. Razlog nešto nižih cijena goriva je to što se na tržištu sirove nafte događa pad cijena. Komentar oko toga ovih je dana dao i energetski stručnjak prof. dr. Igor Dekanić koji kaže kako nitko ne može prognozirati koliko će dugo pojeftinjenje, pa i ovako blago, potrajati.

Kriza traje

- Jer kriza traje, rat u Ukrajini se nastavlja, ostaju i dalje svi osnovni uzroci krize kakvi su bili i prvoga dana. Procjene pokazuju kako je ovo pojeftinjenje sirove nafte prouzročeno očekivanjima recesije s jedne strane te očekivanjima smanjenja potražnje u Kini zbog povećanog intenziteta COVID-a u Kini s druge strane. Hoće li se to i realizirati ili neće, veliko je pitanje. Sve, pa i naftne burze, funkcionira na temelju očekivanja, a ne realnih pokazatelja - naveo je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok