U Bosni i Hercegovini je službeno počela sezona gripe. U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC-a RS-a jučer je detektiran prvi slučaj gripe tipa A u ovoj sezoni u RS-u, piše Večernji list BiH.

Riječ je o pacijentici mlađe životne dobi (35 godina) iz Banje Luke s blažom kliničkom slikom, koja nije hospitalizirana. Gripa je ranije zabilježena i u FBiH.

Dominira gripa tipa A

U referalnom laboratoriju za gripu u FBiH potvrđen je prvi slučaj zaraze virusom gripe tipa B u Domu zdravlja Novi Grad u Sarajevu. Nadzor nad gripom u FBiH je, kao i svake sezone, počeo u listopadu. Aktivnost gripe je bazična/niska u većini država europske regije, a detektirani su i tip A i tip B virusa gripe. Trenutačno u okolnim državama i EU dominira gripa tipa A (H3N2, nešto manje H1N1), tako da je nalaz očekivan za ovo doba godine. Očekuje se povećanje broja slučajeva u sljedećem razdoblju zbog predstojećih blagdana i putovanja. Zavod za javno zdravstvo FBiH je za ovu sezonu osigurao 6000 doza cjepiva protiv gripe, prvenstveno za cijepljenje zdravstvenih djelatnika, a dio doza namijenjen je za cijepljenje stanovništva.

Cjepivo protiv gripe preporučuje se prvenstveno rizičnoj populaciji, prema medicinskim indikacijama, posebice osobama starijim od 65 godina, osobama s kroničnim oboljenjima i različitim tipovima imunosupresije. - Karakteristično je za nekoliko posljednjih godina da je niska aktivnost gripe, ponajprije zbog COVID-19 i svih javnozdravstvenih i društvenih mjera koje su poduzimane kako bi se suzbilo širenja COVID-19. Tako smo prošle godine detektirali manji broj slučajeva sezonske gripe, uglavnom podtipa A (H3N2), a prije dvije godine nije ni bilo detektiranih slučajeva sezonske gripe - kazao je ranije epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

RSV puni ambulante

Prijelazno razdoblje godišnjih doba i nagle promjene temperature donose sa sobom viruse, a prva na liniji udara su djeca zbog slabijeg imuniteta i otpornosti organizma. Ambulante diljem Europe, SAD-a, pa i susjedstva puni respiratorni virus poznatiji kao RSV. Ovaj virus posebno pogađa djecu, pa liječnici savjetuju na što roditelji posebno trebaju obratiti pozornost.

gripa- Ove godine virus je počeo kolati nešto ranije nego prethodnih, a u proteklom tjednu potvrđeno je 90 slučajeva u našem laboratoriju u Zagrebu. Tri četvrtine slučajeva odnose se na dječju dob - rekla je za Dnevnik Nove TV epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel. Virus se prenosi kašljanjem, dodirom, poljupcima, kontaminiram predmetima, a uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava. Europski centar za prevenciju bolesti upozorio je da bi se bolnice mogle naći pod pritiskom zbog RSV-a. Upravo se to dogodilo u Njemačkoj. Naime, njemački liječnici upozorili su kako su tamošnje bolnice "preplavljene" djecom koja imaju RSV, a koji uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava i najčešći je uzrok bronhiolitisa. U nekoliko njemačkih saveznih zemalja, zbog velikog broja zaraženih, gotovo da više nema više slobodnih kreveta za djecu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok