Poskupljenje hrane pogađa cijeli svijet, pa tako i BiH. I službene statistike pokazuju kako se rast cijena bilježi iz mjeseca u mjesec, što znači da je sve više onih koji se odriču čak i prehrambenih proizvoda koje su nekada svakodnevno kupovali, piše Večernji list BiH.

Hrana, režije, prijevoz...

Kako pokazuju podaci, cijene proizvoda i usluga koji se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su zabilježile rast od 17,4 posto, a najviše su poskupjeli hrana, prijevoz te troškovi stanovanja. Prema podacima Agencije za statistiku, hrana i bezalkoholna pića u listopadu su na godišnjoj razini u prosjeku skuplji za 25,9 posto, prijevoz za 25,8 posto, stanovanje i režijski izdaci za 22,9 posto, restorani i hoteli za 11,6 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 11,4 posto, rekreacija i kultura za 11,3 posto, alkoholna pića i duhan za 2,7 posto, obrazovanje za 2,3 posto, zdravstvo za 2 posto, komunikacije za 1,4 posto te ostala dobra i usluge za 7,8 posto. Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 6,7 posto. Kada je pak riječ o usporedbi cijena u listopadu ove godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast za 2,1 posto.

- Cijene hrane i bezalkoholnih pića u listopadu su u odnosu na rujan ove godine u prosjeku zabilježile rast za 1,3 posto, stanovanje i režijski izdaci za 8,3 posto, prijevoz za 1,5 posto, odjeća i obuća te namještaj i kućanski uređaji za po 1,4 posto, obrazovanje za 0,8 posto, zdravstvo za 0,4 posto, rekreacija i kultura te restorani i hoteli za po 0,7 posto, alkoholna pića i duhan za 0,2 posto te ostala dobra i usluge za 0,8 posto, priopćeno je iz državne Agencije za statistiku. Jedna od osnovnih životnih namirnica koja je posljednjih dana zabilježila novi rast cijena je kruh, no sudeći prema trenutačnim procjenama stručnjaka, poskupljenjima se ni tu ne nazire kraj. Tri proizvoda tvrtke Klas - polubijeli, narodni i umirovljenički kruh poskupjeli su za 20 feninga. Kada je pak riječ o cijenama svih pekarskih proizvoda u BiH, od ožujka do danas zabilježile su rast za čak 70 posto. Osim kruha, bh. građani su u godini dana više novca izdvajali apsolutno za sve osnovne životne namirnice.

Primjerice, riža je od listopada prošle godine do istog mjeseca ove godine poskupjela za 1 KM. Za kilogram pšeničnog bijelog brašna u prosjeku se izdvajalo 0,60 KM više, a za litru mlijeka u tetrapaku 0,90 KM više. Junetina bez kosti lani je u listopadu stajala 14,40 KM, a ove godine u istom mjesecu 18,60 KM, što znači da je kilogram tog mesa skuplji za 4,20 KM. Ista količina svježe piletine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prosjeku je poskupjela za 1,10 KM, kilogram svježe pastrve za 1,40 KM, kilogram svinjetine s kostima za 2,30 KM, kilogram tvrdokornog sira za 6,70 KM, dok je kilogram maslaca u godini dana poskupio za 7,20 KM. No, unatoč ogromnom pojedinačnom rastu cijena proizvoda, iz udruga za zaštitu potrošača kažu kako se građani ne žale na poskupljenja.

- Nemamo primljenih žalbi građana na cijene. Znači, imamo vrlo malo poziva vezanih uz rast cijena i da se ljudi žale ili pak izražavaju bilo kakvu spremnost da se prosvjeduje zbog ovoga što se događa - kazala je za BHRT Gordana Bulić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Tuzlanske županije.

Potrošačka košarica

Ekonomisti smatraju da su vlasti na svim razinama potpuno ignorirale inflatorne udare.

- Vlade su potpuno zakazale jer na prste jedne ruke ne možemo nabrojiti mjere koje su donijele - kazao je za BHRT Edin Osmanbegović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Koliko je sve poskupjelo, najbolje pokazuje izračun Saveza samostalnih sindikata BiH prema čijim je pokazateljima potrošačka košarica u listopadu dosegnula gotovo 3000 KM.

- Sindikalna potrošačka košarica koju je SSSBiH izračunao za listopad 2022. godine iznosi 2905,46 KM. Prosječna plaća isplaćena u FBiH, prema posljednjem podatku za kolovoz, iznosila je 1138 KM, što znači da je pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom 39,17% - priopćili su iz SSSBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok